Ulaz nije dozvoljen svima: Uslovi za ulazak na Sabor trubača u Guči

29.07.2021. | 21:31

Sabor trubača u Guči ove godine neće biti isti kao ranije zbog epidemije virusa korona, pristup će biti restriktivan, a ulaz nije dozvoljen svima, pa će u zonu od sedam kilometara moći ući vakcinisani i građani sa negativnim pi-si-ar testom.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović rekla je da će javnost svakodnevno biti obavještavana da Guča neće biti ista kao ranije.

Poslije vanredne sjednice Savjeta Moravičkog upravnog okruga u Čačku, Obradovićeva je navela da je dogovoreno da Sabor trubača u Guči bude tako organizovan da postane primjer i za druge manifestacije, a to podrazumijeva uvođenje “branjene zone” u dužini od sedam kilometara, u kojoj će biti strogo kontrolisan pristup.

Dogovoreno je da organizatori manifestacija i inspekcije revidiraju planove, tako da se u tu zonu omogući ulaz vakcinisanim građanima i onima sa negativnim PCR testom, kao i da se postave punktovi za testiranje nevakcinisanih brzim testovima, uz mogućnost vakcinacije na samom punktu.

Obradovićeva je rekla da Guče neće biti ako ne žele da se pridržavaju propisanih mjera i da nije isključeno da Krizni štab zabrani njeno održavanje, poštujući iskučivo interes očuvanja zdravlja nacije, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Sjednica je zakazana kako bi se razgovaralo o predstojećim manifestacijama u avgustu i septembru, na prvom mjestu Saboru trubača u Guči, ali i Saboru violinista u Pranjanima, Nušićijadi u Ivanjici i Kupusijadi u Mrčajevcima, za koje u ovom trenutku ne postoji odobrenje Kriznog štaba da mogu biti organizovane.

Obradovićeva je istakla da svi moraju da shvate da država i Krizni štab nisu za to da se ove manifestacije ne održe, ali da je zdravlje stanovništva najvažnije.

Ona je najavila da će se sljedeće sedmice vidjeti da li manifestacije mogu da se održe na ovakav način.

Sabor trubača trebalo bi da bude održan od 13. do 15. avgusta.