U žiriju vrsni umjetnici! “Đurđevdanski festival” 14. maja, zbog korone onlajn

29.04.2021. | 18:38

“Đurđevdanski festival dječje pjesme”, koji se tradicionalno održava u Banjaluci, ove godine biće upriličen u onlajn formatu zbog trenutne epidemiološke situacije, a zakazan je za 14. maj, sa početkom u 20 časova.

U stručnom žiriju naći će se odabrani umjetnici – Mladen Matović, vanredni profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, dirigent, kompozitor i aranžer, Mari Mari, muzički pedagog i kantautor iz Srbije, te Frančesko Kolasanto, muzičar, kompozitor i aranžer iz Italije.

Svoje mjesto u žiriju imaće i Albina Smajlović, producent za dječju muziku u Muzičkoj produkciji RTRS, Igor Paspalj, muzički pedagog, kompozitor, aranžer i gitarista iz Prijedora, kao i Nikolina Lazić, izvođač pobjedničke kompozicije “Đurđevdanskog festivala” 2019. godine, te Dejan Dejanović, urednik “Đurđevdanskog festivala” i rukovodilac Muzičke produkcije RTRS.

Organizator festivala Radio-televizija Republike Srpske u saopštenju navodi da će žiri odlučivati o stručnim nagradama i to isključivo na osnovu audio-snimaka kompozicija. Pri tome neće uzimati u obzir kvalitet video-spotova, jer svi učesnici nisu imali isto vrijeme za realizaciju videa, a ni jednake tehničke uslove. Nagrada publike biće dodijeljena izvođaču čije predstavljanje i audio-post pjesme na Facebook stranici festivala u zbiru bude imao najviše lajkova.

Najmlađima će biti dodijeljeno ukupno šest nagrada i to tri nagrade za kompoziciju, nagrada za najbolji aranžman, za najbolji tekst te nagrada publike.