U Trebinju održan program povodom kineske Nove godine

22.01.2023. | 20:44

U Trebinju je večeras održan program povodom kineske Nove godine, u organizaciji Grada Trebinja i Ambasade Kine u BiH, kojem je prisustvovao i kineski ambasador Đi Ping.

Ambasador Đi istakao je na svečanosti da se lunarna Nova godina proslavlja skoro 4.000 godina i da je to najstariji, najduži i najradosniji kineski praznik.

On je izrazio zadovoljstvo što se kineska Nova godina obilježava i u Trebinju, gradu koji kineski narod posebno voli i cijeni.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da, iako je udaljenost Kine i ove regije velika, životni putevi dovode sve veći broj kineskih građana u Trebinje.

“Trebinje je zaista mali grad po broju stanovnika, ali je zato po nekim važnim parametrima izrastao u mjesto poželjno za život”, rekao je Ćurić i dodao da je to sredina koja ima strateško opredjeljenje da unaprijedi poslovni ambijent, podstakne razvoj lokalne ekonomije i privuče investicije.

Novogodišnji program održan je u Kulturnom centru Trebinje u prisustvu brojnih predstavnika javnog života grada i gostiju.

Ambasador Đi Ping prethodno je u prostorijama Narodne biblioteke Trebinje prisustvovao forumu i razgovarao sa predstavnicima javnog života iz oblasti kulture, sporta, turizma i privrede Trebinja.

Kineska Nova godina ili Proljećni festival je praznik kojim se proslavlja početak Nove godine po tradicionalnom kineskom kalendaru.

Kineska Nova godina počela je 22. januara i trajaće do 10. februara 2024. godine i biće u znaku zeca.