U povorci sjećanja učestvovalo 800 građana: Snimljeni kadrovi za film “Svjedok”

20.02.2022. | 17:36

Na snimanju kadrova dokumentarnog filma “Svjedok”, posvećenog ratnom putu najpoznatijeg srpskog patologa Zorana Stankovića, danas je u selu Jelačići kod Kladnja u povorci sjećanja učestvovalo oko 800 stanovnika Šekovića, Vlasenice, Milića, Zvornika i Osmaka.

Filmska ekipa kadrove je snimala kod spomen-ploče u selu Jelačići, podignutoj u znak sjećanja na 24 poginula srpska borca i civila.

Režiser Denis Bojić rekao je da bi zločin ostao nezabilježen da doktor Stanković prije skoro 30 godina nije došao u selo Jelačiće da izvrši obdukciju i prikaže brutalnost zločina koji je izvršen nad srpskim narodom.

“Zločin na ovom mjestu bi vjerovatnoi ostao negdje u tami naše istorije, nezabilježen i nepoznat široj javnosti ili ostao u okviru lokalnog sjećanja”, izjavio je Bojić novinarima.

Predsjednik Boračke organizacije Šekovići Nedeljko Radivojević ukazao je da je veoma bitno svjedočenje doktora Stankovića i obdukcija koje je izvršio nad stradalim vojnicima i civilnim žrtvama na području Jelačića.

“To je dokaz koji mi, kao svjedoci tog događaja, ne smijemo zaboraviti i koji moramo prenositi našim mladima, da i oni znaju šta se dešavalo u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, da nikad ne zaborave i ne dozvole da se nekada ponovi”, istakao je Radivojević.

Načelnik opštine Šekovići Miladin Lazić, nakon učešća u povorci sjećanja i snimanju kadrova za film, rekao da je to izuzetno bitan događaj za Šekoviće i cijelu regiju.

“Okupili smo se u velikom broju, s obzirom na nepristupačnost terena i loše vremenske uslove, zbog čega sam zahvalan građanima Šekovića i okolnih mjesta koji su učestvovali u scenama za film”, rekao je Lazić.

On je zahvalio i režiseru Bojiću i njegovoj ekipi, a posebnu zahvalnost, kako je rekao, treba imati prema doktoru Stankoviću koji je pomogao porodicama poginulih boraca i nevinih žrtava da prepoznaju svoje voljene i da ih na dostojanstven način sahrane.

Lazić je istakao da je doktor Stanković bio veličina koja se ubraja u red heroja srpskog naroda, uz vječni pomen i veliko hvala.

Naglasio je da će film da dokumentuje istoriju koja se desila prije 30 godina.

Film “Svjedok” prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svjedočanstvima doktora Stankovića, koja se tiče njegovog boravka na prostoru BiH za vrijeme ratnih dešavanja. On je, nažalost, neposredno pred početak snimanja, iznenada preminuo.

Film će zajednički realizovati Radio-televizija Republike Srpske i Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica, s akcentom na biografiji, svjedočenju i arhivskoj građi najpoznatijeg srpskog patologa.

Prvi kadrovi filma “Svjedok” snimljeni su krajem prošle godine u Beogradu.

Predviđeno je da se Film snima na pet lokacija masovnih grobnica, gdje su izvršeni ratni zločini nad srpskim narodom, među kojima je i Glođansko Brdo u opštini Zvornik, gdje će snimanje kadrova biti 27. februara.

Nakon Zvornika, režiser Bojić najavio je snimanje zadnje scene 22. maja, kada će svi stradalni Srbi sa 30 lokacija na teritoriji Republike Srpske i BiH na kojima je doktor Stanković radio obdukciju, otići u Beograd u Aleju velikana na njegov grob, da odaju počast Stankoviću.