U Narodnom pozorištu RS otvoren 25. po redu Teatar fest “Petar Kočić”

05.06.2023. | 22:16

Teatar fest “Petar Kočić” otvoren je večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, a takmičarski dio trajaće do nedjelje, 11. juna.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je večeras da Ministarstvo na čijem je čelu ponosno stoji uz ovaj 25. Teatar fest i prepoznaje sve napore koje Narodno pozorište ulaže u organizaciju kulturnih događaja i bogaćenje kulturnog života Srpske.

Stojičićeva je istakla da je Narodno pozorište Republike Srpske institucija kulture koja opravdava povjerenje Vlade, kao svog osnivača.

“Na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske igrali su brojni ansambli iz regiona, ugošćeni eminentni reditelji i drugi pozorišni radnici. Na taj način slavili su se kultura i gostoprimstvo grada Banjaluka i Republike Srpske”, istakla je Stojičićeva obraćajući na otvaranju.

Stojičićeva je rekla da je Ministarstvo prosvjete i kulture od ideje o nastanku festivala dalo podršku Narodnom pozorištu Republike Srpske i prepoznalo želju svih dosadašnjih upravnika da to bude mjesto gdje će se govoriti samo jezikom pozorišta, bez granica, prepreka ili dvostrukih standarda.

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić rekla je da je poslednji trenutak da se ukaže na devijacije u društvu i širom otvore vrata razumijevanju i empatiji.

“Pozorište treba da bude nezavisno, slobodno, otvoreno. NJegova funkcija je da usmjerava, oplemenjuje i doprinosi ljepoti i dobroti u nama i između nas”, istakla je Grbićeva.

Uvodnu besjedu održala je jedna od najeminentnijih umjetnika današnjice, dramski književnik, pjesnik i scenarista Milena Marković, a potom se posjetiocima predstavila Maja Manojlović sa polaznicima škole pjevanja “MaMa Voks”, te “Kombajn kvartet” i šampion svijeta u harmonici Radovan Ivanović zajedno sa Gudačkim orkestrom Narodnog pozorišta, pod dirigentskom palicom Stefana Zekića.

Takmičarski dio festivala počinje sutra predstavom “Rolerkoster” Ateljea 212. Slijede predstave “San o zavičaju” Narodnog pozorišta Niš, “Pokojnik” Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu iz Tivta, “Moj sin samo malo sporije hoda” Sarajevskog ratnog teatra, te “Uspavanka za Aleksiju Rajčić” Narodnog pozorišta Beograd.

Sve predstave počinju u 20.00 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

O pobjedničkoj predstavi na ovogodišnjem festivalu odlučivaće žiri koji će činiti srpski teatrolog i pozorišni kritičar Ana Tasić, te glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske Duško LJuština i Nataša Ivančević.

Nakon svake predstave biće održan okrugli sto koji će voditi Aleksandra Glovacki, pozorišni kritičar, dramaturg i urednik u Redakciji kulture “Radio Beograda dva”, dobitnik ovogodišnje nagrade “Niko Garone” za posebno angažovanje novinara u oblasti kulture.

U čast nagrađenih biće izvedena opera “Deca” u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, autora Milene Marković, a u režiji Irene Popović Dragović.