U Muzeju Semberije otvorena peta “Putologija”: Priče i iskustva svjetskih putnika

07.10.2021. | 08:46

U Muzeju Semberije večeras je, nakon jednogodišnje pauze, otvorena peta “Putologija” – serija putopisnih pripovijedanja na kojima će publika imati priliku da čuje iskustva svjetskih putnika koji su imali hrabrosti ili sreće da se sa dalekim narodima i civilizacijama upoznaju na nesvakidašnje načine.

“Putologiju” je otvorio Slobodan Blagovčanin iz Bijeljine koji je rekao da je pozvan večeras kao govornik jer je u prethodnih desetak godina imao priliku da proputuje gotovo cijelu Evropu, ali i Australiju i Sjevernu Ameriku.

“Interesantno je da građani Bijeljine imaju priliku da čuju o ovim putovanjima koja su bila različita usavršavanja za mlade, a bila su besplatna ili uz neke minimalne naknade”, rekao je Blagovčanin novinarima.

On je dodao da je na tim putovanjima imao priliku da vidi kako mladi žive u tim državama, te je mogao da to uporedi sa životom omladine na ovim prostorima.

Blagovčanin kaže da su mu putovanja dobrodošla i za njegov današnji karijerni angažman, te da kroz različita usavršavanja dolazi do neformalnih edukacija.

On na osnovu ličnog iskustva ističe da za putovanja nije presudan novac, već na prvom mjestu želja i volja.

“Uspijevao sam da sa 200 evra boravim 10 dana u Holandiji, a slično je bilo i u Madridu”, kaže Blagovčanin.

“Putologija”, koju organizuje Udruženje građana “Sinergija plus”, nastavlja se svake srijede tokom oktobra u Muzeju Semberije u 18.30 časova kada će po jedan putopisac sa iskustvom, odnosno “putolog”, pokušati da prenese svoja iskustva i zapažanja sa putovanja.