U koprodukciji Kinoteke Republike Srpske i RTRS-a: Prikazan film “Pečat braće Ljubavića”

10.11.2022. | 10:03

Na Han Pijesku je prikazan film “Pečat braće Ljubavića”, snimljen u režiji Slobodana Simojlovića, u koprodukciji Kinoteke Republike Srpske i RTRS-a, povodom 500 godina od osnovanja Goraždanske štamparije.

Filmski arhivista Boris Čvoro iz Kinoteke Republike Srpske rekao je sinoć Srni nakon prikazivanja filma u Domu kulture da je ovo filmsko ostavarenje zasnovano na priči o 500 godina Goraždanske štamparije koja je formirana nakon Cetinjske štamparije i predstavlja početak pismenosti kod Srba.

“Film prati priču braće Teodora, jeromonaha iz Mileševe i Đurađa Ljubavića, sinova osnivača Goraždanske štamparije Božidara Ljubavića Goraždanina, koji su uložili velike napore kako bi iz Venecije prenijeli štampariju u manastir Sopotnica u Goraždu”, naveo je Čvoro.

On je istakao da je motiv filma da ukaže na istrajnost da se u najtežim istorijskim vremenima uzdiže nacionalni duh i čuva istorijska baština.

Prema njegovim riječima, film je snimljen prije godinu dana i prikazivan u mjestima širom Republike Srpske i Srbije.

Maja Simić iz Centar za omladinu sport “Pogled” na Han Pijesku rekla je Srni da je ova javna ustanova nastavila saradnju sa Kinotekom Srpske projekcijom ovog dokumentarnog igranog filma.

Simićeva je podsjetila da su u prvoj polovini ove godine u saradnji sa ovom kućom realizovali projekcije filmova “Jeni, malo svjetlo sa Zapada” i “Dorotej”.

Ona je za 16. novembar najavila prikazivanje filma “Knez Lazar”, a 23. novembra na filma “Teslin narod”.

Prema njenim riječima, u Centru “Pogled” novembar se nekako sam nametnuo kao “mjesec dokumentarnog filma” prikazvanjem dokumentarca “Let nad Javor gorom – dva” autora njihovog sugrađanima Cvika Todića.

Goraždanska štamparija osnovana je 1519. godine, prva na prostoru današnje BiH, a ćirilična slova za ovu štampariju izradili su u Veneciji braća Ljubavići i donijeli ih u manastir Sopotnica u Goraždu, gdje je i pokrenuta.