U čast velikog glumca: Otvoren legat Ivana Bekjareva FOTO

19.11.2021. | 20:06

Legat Ivana Bekjareva, koji je prošle godine preminuo od koronavirusa, otvoren je 18.11.2021. za javnost uz prigodnu izložbu u Udruženju za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju Adligat u Beogradu.

Godinu dana nakon smrti slavnog glumca održano je veče sjećanja kojem su pored njegove supruge Mikice Bekjarev, prisustvovali i Svetlana Ceca Bojković, Rada Đuričin i Iva Štrljić. Sam Ivan Bekjarev smatrao je legat u Adligatu “najvećom nagradom” koju je dobio za života, a na izložbi je prikazano više desetina nagrada koje je Bekjarev dobio za života, uključujući Oktobarsku nagradu i Zlatnog ćurana.

Ceca Bojković, koja je Ivana poznavala još od studentskih dana i družila se sa njim više od 50 godina, kaže da njen kolega zaslužuje ovakvu zaostavštinu.

“Ovakvi legati su značajni da bi iza nas glumaca ostalo nešto. Ivan je još za život ostavio ove divne uspomene “Adligatu” koje ljudi mogu da dođu da pogledaju ovde. Ovo je mjesto puno blaga”, kaže glumica.

Ivan Bekjarev je igrao više od 150 uloga u velikom broju TV drama i kultnih serija i snimio preko 50 filmova. Stekao je veliku popularnost igrajući likove Stevana Kurčubića (“Bolji život”) i Boška Despotovića (“Srećni ljudi”), ali je najviše voleo rolu upravnika logora Svetozara Vujkovića u seriji “Banjica”.

Izložba sa originalnim predmetima i rukopisima iz legata, po zatvaranju izložbe u Beogradu, biće prikazana u više institucija širom Srbije, uz podršku opštine Inđija.