U čast velikanu srpskog glumišta: U toku obnova Doma kulture “Nebojša Glogovac”

23.09.2021. | 17:39

U Nevesinju je, zahvaljujući donaciji Vlade Srbije od 450.000 maraka, te novcem iz lokalnog budžeta počela rekonstrukcija i nadogradnja Doma kulture “Nebojša Glogovac” s uređenjem enterijera spomen-sobe.

Do rekonstrukcije je došlo nakon što je u zemljotresu koji je pogodio ovu opštinu u novembru 2019. godine ovaj objekat pretrpio značajna oštećenja, a radovi bi trebalo da budu završeni ove jeseni.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da je za sve građane značajno da se ovaj projekat kvalitetno završi jer su u zgradi smještene važne institucije: Muzička škola, Narodna biblioteka i Gradska galerija, a preuređuje se i enterijer za povratak spomen-sobe u ovaj prostor.

“Mi smo ovaj projekat kandidovali kao prioritetan kod Vlade Srbije i odobreno nam je 450.000 KM, ali je u međuvremenu poskupio građevinski materijal, tako da tenderska  vrijednost projekta iznosi 520.800 KM, pa ćemo nedostajuća sredstva nadomiriti iz lokalne kase”, pojašnjava Avdalović.

Projektom je, kako objašnjava, predviđeno zatvaranje dvije velike terase, promjena krovne konstrukcije i pojedinih otvora, statičko ojačavanje zgrade, nova fasada i više intervencija u unutrašnjosti objekta.

U preduzeću “Aurora” koje izvodi radove kažu da se naknadno ispostavilo da su oštećenja takva da je potrebno uraditi i neke dodatne poslove koje ne predviđa glavni projekat, poput sanacije podne konstrukcije koju je potrebno temeljno uraditi, a ne samo zamjenu parketa, ali će učiniti sve da objekat bude funkcionalan i na dobrobit svih korisnika.

Prva faza obnove Doma kulture u Nevesinju završena je još 2018. godine, kada su sredstvima dvije vlade, Srbije i Republike Srpske, obnovljena bioskopska sala i izgrađeni aneksi sa mokrim čvorom i pratećim prostorijama.