U čast srpskog glumca: U Beogradu otvorena izložba Miši Janketiću

15.06.2022. | 20:25

Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković otvorila je danas u Muzeju pozorišne umetnosti u Beogradu izložbu “Mihailo Janketić – Pozorišna posveta”, posvećenu jednom od najpoznatijih glumaca Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Obrativši se posjetiocima, Gojkovićeva je rekla da je Mihailo Miša Janketić svojim ulogama u pozorištu, na filmu, televiziji i radiju ostavio neizbrisiv trag u domaćoj kulturi, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Ona je istakla da je od velike važnosti da se njeguje i sačuva uspomena na najveća imena srpske kulture i pozorišnog glumišta.

“Za 60 godina rada i igranja na najznačajnijim beogradskim, srpskim i jugoslovenskim scenama Janketić je ostvario uloge o kojima se i danas priča. O njima se, bez obzira na protok vremena, i danas razgovara među kolegama, kritičarima i pozorišnim znalcima”, rekla je Gojkovićeva.

Ona je istakla da je Janketić, kao i drugi doajeni pozorišne scene, znao da samo naporan rad vodi nadogradnji glumačke vještine i sticanju povjerenja publike, koja ga je neizmjerno voljela, baš kao što ga je kritika izuzetno poštovala.

Gojkovićeva je naglasila da je Janketić bio jedan od najvećih glumaca u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, podsjetivši da je zapamćen i kao profesor na Novosadskoj akademiji umjetnosti.

Janketić je dobitnik značajnih glumačkih priznanja, a zanimljivo je da je “Sterijinu nagradu” osvajao pet puta.

Bio je najmlađi prvak Jugoslovenog dramskog pozorišta i osmostruki dobitnik nagrade matičnog pozorišta.

Odlikovan je i Sretenjskim ordenom, državnim priznanjem koje se dodjeljuje za naročite zasluge.

Janketić je rođen 1938. u Novom Sadu, a umro je 2019. u Beogradu.