U čast legendarnoj grupi: Izložba povodom 35 godina postojanja Crvene jabuke

23.12.2021. | 21:18

Multimedijalna izložba “Crvena jabuka: Za sve ove godine” povodom 35 godina djelovanja tog pop-rok benda biće otvorena u Štrosmajerovoj ulici u Sarajevu 27. decembra. Autorka projekta i izložbe je Amina Abdičević, koja je iste realizovala u partnerstvu s Muzejom Sarajeva.

Govoreći o postavci, Abdičevićeva je kazala da se tom izložbom nastavlja promovisanje sarajevske muzičke scene, koja će ostati zabilježena u muzičkim analima kao svojevrstan fenomen.

Ona je podsjetila da će nakon izložbe o Kemalu Montenu, koja je realizovana u decembru 2018. povodom obilježavanja 70 godina od rođenja Montena, na istom mjestu u jednoj od najljepših sarajevskih ulica, Štrosmajerovoj, biti upriličeno svečano otvaranje multimedijalne izložbe o sarajevskom bendu “Crvena jabuka”, koji je jedan od najdugovječnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije.

“U novogodišnjoj atmosferi i prazničnom ruhu, kroz mnogobrojne eksponate u štampanoj formi, prisjetićemo se ‘zlatnog perioda’, osamdesetih godina, kada je grad Sarajevo bio regionalni muzički centar i kada je pored ostalih bendova i istaknutih kantautora i ‘Crvena jabuka’ započinjala svoju karijeru, koja uspješno traje sve do današnjih dana, već više od 35 godina. Nadamo se da će se u doglednom periodu otvoriti i muzej sarajevske muzičke scene, gdje bi svi dragocjeni eksponati kroz stalne muzejske postavke mogli biti dostupni posjetiocima i tokom cijele godine, kao dio kulturne baštine grada Sarajeva i države BiH”, zaključila je Abdičevićeva.

Dražen Žerić Žera, frontmen “Crvene jabuke”, napomenuo je da, kada se poklope zvijezde i publika pjesme prepozna, onda je to to.

“Dokle god ta veza između publike i nas bude postojala, postojaće i ‘Crvena jabuka’. Rekao bih da je na svakom našem albumu sarajevski šmek, a mi smo odrasli na sarajevskoj pop-rok školi i drago mi je da se to i danas čuje i prepoznaje”, rekao je svojevremeno Žera.

On je istakao da je jako bitno i da ta sarajevska pop-rok škola opstane.

“Sarajevo je uvijek bilo i ostalo centar svijeta kad je riječ o muzici. ‘Grade moj’, ‘Wilsonovo’, ‘Duša Sarajeva’, ‘Sarajevski lijepi dani’, ‘Dok Miljacka protiče’ i mnoge druge pjesme posvećene su gradu iz kojeg i potiču članovi ‘Crvene jabuke’, a ostaće zauvijek kao trag ljubavi prema njemu”, naglasio je Žera.