U Brodu sutra nastavak snimanja dokumentarnog filma “Svjedok”

12.02.2022. | 10:51

U Brodu će sutra biti nastavljeno snimanje kadrova dokumentarnog filma “Svjedok”, režisera Denisa Bojića, posvećenog ratnom putu patologa Zorana Stankovića i njegovom boravku tokom rata u Republici Srpskoj i BiH, saopšteno je iz Boračke organizacije Brod.

Filmska ekipa snimaće kadrove na gradskom groblju u Brodu, kod spomen-ploče na mjestu pronalaska masovne grobnice sa posmrtnim ostacima 88 ubijenih Srba u čijoj je obdukciji i indentifikaciji učestvovao patolog Stanković.

Detalji snimanja dogovoreni su na nedavnom sastanku autora filma sa predstavnicima opštine Brod, Boračke organizacije, udruženja i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i Savjeta mjesnih zajednica, kažu u Boračkoj organizaciji.

Podršku snimanju filma pružiće i opština Brod, a predsjednik lokalne skupštine Aleksandar Kruškonjić pozvao je sugrađane da svojim prisustvom daju doprinos snimanju ovog istorijskog filma koji će pokazati pravu istinu o dešavanjima na ovim prostorima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Patolog Zoran Stanković sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu je tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka obavio oko 7.500 obdukcija i identifikacija nastradalih srpskih civila i vojnika od Hrvatske, preko BiH do Kosova i Metohije.

Film “Svjedok” prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svjedočanstvima doktora Stankovića koja se tiču njegovog boravka na prostoru BiH za vrijeme ratnih dešavanja. Nažalost, neposredno pred početak snimanja, doktor Stanković je iznenada preminuo.

Ovaj film će zajednički realizovati Radio-televizija Republike Srpske i Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica, s akcentom na biografiji, svjedočenju i arhivskoj građi najpoznatijeg srpskog patologa.

Prvi kadrovi filma “Svjedok” snimljeni su krajem prošle godine u Beogradu.

Predviđeno je da film sniman na pet lokacija masovnih grobnica, gdje su izvršeni ratni zločini nad srpskim narodom – u Kravici, Mrkonjić Gradu, Brodu, Šekovićima i Zvorniku.