U Beogradu obilježeno 45 godina Banjalučkog studentskog pozorišta FOTO

13.06.2022. | 22:34

Banjalučko studentsko pozorište /BSP/ večeras je 45 godina postojanja obilježilo u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Na sceni “Raša Plaović” izvedena je predstava “Noć bogova” režisera Marka Manojlovića, dok je glumcu Vojinu Ćetkoviću koji je maestralno odigrao Kralja Luja Četrnaestog uručena nagrada BSP-a “Zlatni indeks”.

Jubilej Banjalučana su izvanrednim izvođenjem uveličali i Dejan Lutkić kao Dvorska luda i Nebojša Ilić kao Molijer.

Predjsednik Skupštine BSP-a Aleksandar Pejaković izjavio je da je za Srnu da ga posebno raduje što je jubilej, nakon Banjaluke, obilježen i u Beogradu što doprinosi dodatnom povezivanju Srbije i Republike Srpske.

Pejaković je naglasio da je promociji BSP-a u Srbiji najviše doprinijela nesebična podrška Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

“Mi smo već od samih začetaka manifestacije `Dani Srpske u Srbiji` prisutni. Nastupali smo u gotovo svim gradovima, a sada smo prvi put u Beogradu povodom našeg jubileja”, rekao je Pejaković.

Pejaković je naglasio da se nada da će nastup otvoriti put da SBP dobije redovan repertoar u Beogradu i istakao da su u toku pregovori da se predstava “Mlijeko” igra u jednom ovdašnjem teatru.

“Mi smo neko ko širi mir, ljubav. Interesantno je da imamo poziv da u septembru budemo i u Sibiru i u Kaliforniji. Nadam se da ćemo uspjeti stići na oba mjesta. BSP je nadrastao region iz kog dolazi”, rekao je on.

Beogradskoj publici obratio se i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađan Cicović.

Jubilej BSP-a je obilježen i u Banjaluci 19. februara svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

BSP je kroz skoro pet decenija postojanja postalo respektabilno i zauzelo je mjesto ne samo u kulturi Republike Srpske već i u svijetu.

Glumci, koji su svoje prve role odigrali u ovom pozorištu nastupaju širom svijeta od Novog Zelanda i Kanade, do Norveške i Južne Afrike, a Banjalučani sa svojim predstavama gostuju na svim merdijanima.