U Banskom dvoru izložba „Dodir / čipkane odjevne forme“, autora Metoda Črešnara

27.03.2019. | 14:34

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora 03. aprila 2019. godine (srijeda) u 19.00 časova biće otvorena izložba „Dodir / čipkane odjevne forme“, autora Metoda Črešnara.

Metod Črešnar je vanredni profesor, rođen je 1970. godine u Trbovlju, Slovenija. Radi kao samostalni stvaralac u području kulture, mode, dizajna tekstila i odjeće, kostimografije i profesionalnog modnog stilizovanja. Magistrirao je na College Central St. Martins u Londonu na University of The Arts, 2002. godine. Angažovan je kao profesor na predmetima iz oblasti dizajna tekstila i odjeća na Fakultetu za dizajn u Ljubljani i Tehnološkom fakultetu u Banjoj Luci. Svoj umjetnički rad i djela izlagao je na domaćoj i međunarodnoj sceni, između ostalog u SAD-u, Kanadi, Japanu, Argentini i Evropi. Za svoj rad primio je mnogobrojna domaća i međunarodna priznanja i nagrade.

Vazdušna čipka izrađuje se tehnikom prošivanja konca na vodotopivu tkaninu, koja se razgrađuje u vodi pri visokim temperaturama. Preplitanjem različitih uboda na tkanini stvara se međuprostor, koji se naknadnim procesom razgradnje bazne tkanine oblikuje u laganu prozračnu mrežu, takozvanu vazdušnu čipku.

„Individualna tehnika, sklonost eksperimentu, sloboda u manipulaciji materijala i kreativno promišljanje, predstavljaju proces istraživanja koji Metoda Črešnara uvodi u čin stvaranja novih vrijednosti u dizajnu tekstila.

Stvaralački proces i ulazak u svijet nitnih formacija počiva na korištenju ostataka konca i odbačenog kružnog pletiva proizvodnje higijenskih uložaka.

U svojim dijelima autor otkriva nove izražajne mogućnosti kombinovanih tehnika. Inovativne i likovno bogate površine nastaju spajanjem, vezenjem, bojenjem i apretiranjem materijala.

Autor sa nekonvencionalnim pristupom u tekstilnom oblikovanju, korištenjem nitnih formacija, šupljikavim ili mrežastim tvorevinama sastavljenim od niti, oblikuje sa poštovanjem prema anatomiji ljudskog tijela i porukom koja predstavlja istinsku odu senzualnoj estetici ženskog tijela“

(BL PORTAL)