U Banjaluci promovisana knjiga “Ničiji vojnici – U sarajevskom paklu 1992. godine”

20.08.2021. | 19:41

U banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor večeras je promovisana knjiga “Ničiji vojnici – U sarajevskom paklu 1992. godine”, autora Željka Pantelića, kao svjedočanstvo o ubistvima vojnika i ratnih zarobljenika koji su pali u ruke muslimanskih formacija.

Pantelić je naveo da je kao pripadnik 65. zaštitnog motorizovanog puka JNA bio zarobljen prilikom napada muslimanskih paravojnih formacija na kolonu JNA u povlačenju iz Sarajeva.

“Događaje tog vremena sam faktografski prikazao u knjizi i sigurno je da predstavljaju jasan dokaz zločinačkih namjera. Knjiga pokazuje i kako su stvoreni mitovi o `gradu – žrtvi`, koji su se koristili za potrebe ratne propagande muslimanskog vođstva, a zasnovani su na iskrivljenim prikazima stvarnosti”, rekao je novinarima Pantelić.

On je naveo da je knjiga rezultat istraživanja događaja u Sarajevu, u aprilu i maju 1992. godine, na osnovu obimne dokumentacije koja se nalazi u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da ova knjiga jasno pokazuje zločinačko, sistemski kriminalno i secesionističko okruženje u kojem su se našli ostaci nekadašnje JNA.