U Banjaluci otvorena izložba “Od galerije do Muzeja”

11.02.2021. | 20:20

Ove godine Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske proslavlja 50 godina rada.

Za pet decenija postojanja, bio je domaćin brojnim izložbama svjetskih i regionalnih autora, a otvaranjem izložbe “Od galerije do Muzeja”, počelo je obilježavanje velikog jubileja.

Izložbu je otvorila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

– Pripala mi je čast da večeras otvorim izložbu “Od Galerije do Muzeja”, koja je organizovana povodom obilježavanja pedesetogodišnjeg jubileja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Posebno zadovoljstvo mi je što je večeras sa nama bila gospođa Vida Grandić, istoričarka umjetnosti i dugogodišnja direktorica nekadašnje Umjetničke galerije u Banjaluci, koja je preteča današnjeg Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske – navela je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanović je čestitala 50. godišnjicu postojanja i rada ove značajne kulturne institucije rukovodstvu i zaposlenima, koji se bore za umjetnost, ali i za Republiku Srpsku koja umjetnost zna da cijeni.

Direktor Muzeja Sarita Vujković istakla je da je ovo važan dan za ovu instituciju i naglasila da je veoma važno da izložbom “Od Galerije do Muzeja” pokaže kontinuitet njenog razvoja koja je od gradske umjetničke galerije postala referentan republički muzej.

Vujkovićeva je novinarima rekla da je ovo prvi u nizu događaja kojim se obilježava važan jubilej, a jedan je i 130 godina od gradnje velelepne zgrade, stare željezničke stanice, u kojoj je smještena ova institucija.

Prema njenim riječima, važan segment je i rekonstrukcija Muzeja koja je započela prošle godine, a koja se u velikoj mjeri nastavlja i u ovoj godini.

“Na kraju godine planiramo da, uz otvaranje određenog segmenta koji rekonstruišemo i koji podrazumijeva novu biblioteku i čitaonicu, otvorimo i novu stalnu postavku i tako zaokružimo taj važan segment muzeološkog djelovanja ove ustanove”, rekla je Vujkovićeva.

Ona je podsjetila da je prvi direktor bio Bekir Mesirlić, zatim Vidosava Grandić, Besim Karabegović, Nikola Galić, Ranko Risojević, LJiljana Labović.

Grandićeva je, osvrćući se na početke rada i razvoja ove institucije, istakla da su, iako malobrojni kada je riječ o ljudima koji su radili, imali veliku podršku i ljubav umjetnika iz cijele bivše Jugoslavije i svijeta koja im je mnogo značila.

“To je bio vjetar u leđa da se borimo, izdržimo i da sve prepreke prođemo i to strukom, koja je bila najvažnija”, rekla je, između ostalog, Grandićeva, dodajući da je srećna što je doživjela ovih pedeset godina muzeja.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, te predstavnici političkog, kulturnog i društvenog života Banjaluke, Srpske i BiH.

“Od Galerije do Muzeja” je izložba multimedijalnog karaktera koju čini izbor iz bogate i raznovrsne muzejske dokumentacije prikupljene tokom prethodnog perioda /fotografije, plakati, video-materijal i publikacije/, kao i selekcija djela iz muzejske kolekcije.

Izložba je osmišljena s ciljem da se obuhvati istorijat i djelovanje institucije tokom prethodnih pet decenija, predstavljenih posredstvom nekoliko tematskih cjelina od osnivanja do danas.

Javna ustanova Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske centralna je muzejska ustanova za obavljanje muzejske djelatnosti u Srpskoj.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske osnovan je 1971. godine odlukom tadašnje banjalučke Skupštine opštine kao Umjetnička galerija u Banjaluci.

Umjetnička galerija nastala je nakon akcije likovnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije i drugih krajeva svijeta, koji su se solidarisali sa Banjalukom, pogođenom katastrofalnim zemljotresom 26. i 27. oktobra 1969. godine.

Zajedničkom akcijom solidarnosti, istaknuti jugoslovenski slikari, istoričari umjetnosti i prijatelji Banjaluke prikupili su približno 750 umjetničkih djela, što je poslužilo kao temelj za osnivanje institucije i činilo njen početni fundus.