U Banjaluci održana projekcija dokumentarnog filma “Učitelj iz Drimkola”

04.03.2022. | 22:35

Projekcija dokumentarnog filma “Učitelj iz Drimkola”, autora Boška Milosavljevića i Milana P. Kićevca održana je večeras u Art bioskopu Kulturnog centra Banski dvor.

Film govori o životu, borbi i umjetnosti Anđelka Krstića, zaboravljenog srpskog književnika, rodoljuba, čovjeka stradalničke sudbine.

Kroz zanimljiv spoj novosnimljenih materijala, razgovora s potomcima, stručnjacima, stvaraocima, arhivskih fotografija, članaka iz stare štampe, crteža, film “Učitelj iz Drimkola” prikazuje biografiju književnika, prosvjetnog i nacionalnog radnika i podvižnika koji je živio u teškim vremenima turske, a kasnije i povremene bugarske okupacije u današnjoj Sjevernoj Makedoniji.

Decenijama se boreći kao učitelj za opismenjavanje srpskog naroda, na prostoru vardarske Makedonije bio je hapšen i proganjan. Pored zbirki pjesama, niza izuzetnih pripovjedaka, Anđelko Krstić napisao je kultni roman “Trajan”, objavljen 1932. godine, u kome je opisao težak život i psihologiju svojih zemljaka pečalbara, piše RTRS.

Dolaskom novih vlasti nakon Drugog svjetskog rata, veliki borac za nacionalna prava i srpske škole, Anđelko Krstić prvo je marginalozovan, a nakon smtri potpuno zaboravljen.