Tvorac brojnih zbirki pjesama: Navršilo se 30 godina od smrti Vaska Pope

05.01.2021. | 08:11

 Jedan od najvećih srpskih pjesnika Vasko Popa (1922-1991), član Srpske akademije nauka i umetnosti i najprevođeniji srpski poeta u drugoj polovini 20. vijeka, umro je na današnji dan 1991. godine.

Nazivan je jezičkim čudotvorcem i posljednjim velikim originalnim pjesnikom. Popa je napisao zbirke pjesama: “Kora”, “Nepočin-polje”, “Sporedno nebo”, “Uspravna zemlja”, “Vučja so”, “Živo meso”, “Kuća nasred druma” i “Rez”. Čuvene su i njegove antologije narodnih umotvorina “Od zlata jabuka” i poetskog humora “Urnebesnik”.

Popa je rođen u Grebencu, kod Bele Crkve, kao Vasile Popa. Po etničkom porijeklu bio je Rumun. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu. Poslije toga, upisao je Filozofski fakultet u Beogradu. Studije nastavlja u Bukureštu i Beču. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je zatvoren u njemačkom koncentracionom logoru u Zrenjaninu (tadašnjem Bečkereku).

Nakon završetka rata, Popa je 1949. godine diplomirao na romanskoj grupi Filozofskog fakulteta u Beogradu. Prve pjesme objavljuje u listovima “Književne novine” i “Borba”. Popina prva zbirka pjesama “Kora”, uz “87 pesama” Miodraga Pavlovića, smatra se početkom srpske poslijeratne moderne poezije.

Ta knjiga pokrenula je rasprave književne javnosti i ostavila veliki uticaj na mlađe naraštaje pjesnika. Slaganjem usmenog nasljeđa, igara i zagonetki, Popa je stvorio poseban pjesnički jezik moderne srpske poezije. Vasko Popa je jedan od najprevođenijih srpskih pjesnika, a i sam je prevodio sa francuskog jezika.

U Vršcu je osnovao Književnu opštinu Vršac i pokrenuo neobičnu biblioteku na dopisnicama, nazvanu “Slobodno lišće”. Umro je u Beogradu i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Poslije smrti Vaska Pope, u njegovoj zaostavštini pronađena je nedovršena knjiga pjesama “Gvozdeni sad”, zatim nezavršena cjelina “Lepa varoš V”, kao i krug od pet pjesama pod zajedničkim naslovom “Ludi Lala”. Vasko Popa je prvi dobitnik Brankove nagrade za poeziju, ustanovljene u Sremskim Karlovcima u spomen na Branka Radičevića.

Dobitnik je Zmajeve nagrade, Austrijske državne nagrade za evropsku književnost, nagrade za poeziju “Branko Miljković”, te književne nagrade “Skender Kulenović”. Njemu u čast ustanovljena je Nagrada “Vasko Popa”.