Tužne vijesti: Preminuo legendarni pijanista Čik Korea

12.02.2021. | 10:56

Američki džez pijanista i klavijaturisa Armando Entoni “Čik” Korea preminuo je u 80. godini od rijetkog oblika raka, saopštila je njegova porodica.

On je preminuo u utorak, 9. februara, nedugo nakon što mu je dijagnostikovano oboljenje.

U poruci članova njegove porodice navodi se da je Korea bio veliki mentor i prijatelj mnogih ljudi, te da je inspirisao milione ljudi svojim radom i decenijama sviranja na koncertima, javio je En-Bi-Si.

Korea je rođen 12. juna 1941. godine u Čelsiju u američkoj državi Masačusets. Njegov otac, takođe muzičar, skrenuo mu je pažnju na klavir kada je imao samo četiri godine.

Odrastajući uz muziku legendarnih džez pijanista Horasa Silvera i Bada Pauela, ali i klasičnih kompozitora kao što su Ludvig van Betoven i Volfgang Amadeus Mocart, Čik Korea se profesionalno počeo baviti muzikom još kada je bio u srednjoj školi.

Do sredine šezdesetih, Korea se afirmisao kao vrhunski pijanista u džez krugovima, zajedno sa velikim imenima kao što su Sten Gec, Dizi Gilespi, Sara Von i Herbi Man.

Korea se pridružio legendarnom “Majls Dejvis bendu” i njegove klavijature mogu se čuti na nekim od najčuvenijih albuma tog benda, a sedamdesetih je osnovao svoj bend “Riturn tu forever”, čija muzika je bila u kombinovanom stilu džez improvizacija sa primjesama rok, fank i ritam i bluz žanrova.

Oznake: Pijanista