Tužna vijest! Preminula pjevačica poznata po čuvenoj pjesmi koju su svi slušali

06.06.2023. | 15:32

Brazilska pjevačica bosa nova muzike Astrud Žilberto, najpoznatija po pjesmi “Djevojka sa Ipaneme”, umrla je u 84. godini, objavila je njena unuka Sofija.

Žilbertova, koja je jedna od najvećih brazilskih zvijezda šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, snimila je 16 albuma i radila sa umjetnicima u rasponu od Kvinsija Džonsa do Džordža Majkla.

Njena verzija “Devojke sa Ipaneme” prodata je u više od pet miliona primjeraka i pomogla je u popularizaciji bosa nove, piše Bi-Bi-Si.

Sofija Žilberto, njena unuka, objavila je vijest o smrti pjevačice na “Instagramu”.

“Ovdje sam da vam saopštim tužnu vijest da je moja baka danas postala zvijezda, pored mog djeda Žoaoa Žilberta. Bila je pionir i najbolja. Sa 22 godine dala je glas engleskoj verziji ‘Djevojke sa Ipaneme’ i stekla međunarodnu slavu”, napisala je Sofija, koja se i sama bavi muzikom.

Pol Riči, gitarista iz Njujorka koji je sarađivao sa Žilbertovom, takođe je potvrdio vijest na “Fejsbuku”. On je napisao da je Astrud bila važan dio kompletne brazilske muzike u svijetu i da je svojom energijom promijenila mnoge živote.

Ona je 1963. godine pratila svog supruga u NJujorku da mu pomogne kao studijski prevodilac dok je on snimao album sa legendom džeza Stenom Gecom.

Kada je bend došao da snimi tekst na engleskom za “Djevojku sa Ipaneme”, bio im je potreban vokal, a Žilbertova je stidljivo predložila da ona otpjeva ovu pjesmu.

Producent Krid Tejlor želio je da završi pjesmu odmah, a Žilbertova je bila jedina u studiju koja je mogla da pjeva na engleskom, iako tada nije bila profesionalna pjevačica.

Imala je malo vremena da se pripremi, ali je njen vokal savršeno dočarao “visoku, preplanulu, mladu i ljupku devojku za kojom se svi okreću”.

Oznake: Pjevačica