Tužna vijest! Iznenada preminuo poznati glumac i reditelj Saša Anočić

05.05.2021. | 14:01

Poznati hrvatski glumac i reditelj Saša Anočić preminuo je noćas u 52. godini života.

Saša Anočić rođen je 1968. u Osijeku. Diplomirao je glumu na “Akademiji dramske umjetnosti” u Zagrebu 1998. godine. Prvo je bio zaposlen kao glumac u “Hrvatskom narodnom pozorištu” u Osijeku, odakle prelazi u “Zagrebačko pozorište mladih”, a zatim u glumački ansambl zagrebačkog Gradskog pozorišta “Trešnje”.

Tamo je ostvario brojne zapažene uloge: bio je Strašilo u “Čarobnjaku iz Oza”, Otac u “Mami kao priči”, Lumiere u “Ljepotici i Zvijeri”, Fagin u “Oliveru Tvistu”, igrao je u predstavi “Ne, prijatelj!”. Na pozornici “Trešnje” režirao je predstave “Alisa”, “Pinokio” i “Frankenštajn”, koje je režirao i dramatizovao, a bio je i direktor tog dječijeg teatra. U ostalim pozorištima kao reditelj postavio je na scenu brojne naslove, nerijetko autorske projekte u kojima je i potpisnik teksta.

Svojom predstavom “Kauboji”, postavljenom 2008. godine u “Teatru Exit” i osmišljenom kao kombinacija drame i mjuzikla, napravio je svojevrsnu prekretnicu u pozorištu. Karte su se rasprodavale u rekordnom broju, a već 2014. godine predstava je brojala 400. izvedbi u “Teatru Exit”.

Za režiju predstave nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta, “Plaketom Grada Zagreba”, Vesnikovom nagradom “Dubravko Dujšin”, Marulom za najbolje rediteljsko ostvarenje, a predstava je osvojila mnogobrojne nagrade.

U Exitu je još postavio predstave “Noževi u kokošima”, “To samo Bog zna”, “Nemirne noge”, “Nas dva i ja” i “GospOUdinNOUbadi”; u rečniku HNK Ivan pl. Zajca predstavu “Komšiluk naglavačke”; u zagrebačkom Satiričkom pozorištu Kerempuh predstave “Kad se mi mrtvi pokoljemo”, “O medvjedima i ljudima”. “Smisao života gospodina Lojtrice” i “Niko i ništ” postavio je u KNAP-u.

U GDK Gavelli postavio je predstave “Osmi poverenik” i “Kiklop”, koja je 2019. godine osvojila nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, za najbolje rediteljsko ostvarenje , kao i za najbolju sporednu ulogu Živku Anočiću; grand prix za najbolju predstavu u cjelini 36. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine 2019.,i na 30. Marulićevim danima 2020. nagrade za predstavu u cjelini, za najbolju režiju, za najbolju adaptaciju teksta (Saša Anočić), za glumačko ostvarenje (Franjo Dijak) i za dizajn svjetla (Zdravko Stolnik).

Igrao je u filmovima “Kauboji”, “Koko i duhovi”, “Libertango”, “Crnci”, “Zapamtite Vukovar”, “Gospođa za prije”, “Armin”, “Mrtvi kutovi”, “Leti, leti”, “Prezimiti u Riju”, “Chico”, “Anđele moj dragi”…

Saša Anočić je iza sebe ostavio kćerku Miu Anočić Valentić, koju ima iz prvog braka i koja je takođe profesionalna glumica, i troje djece koje ima iz drugog braka, Izabelu, Rafaela i Angelu, piše Jutarnji.hr.

Oznake: Glumac, Reditelj