Trivićeva o “Kestenburgu”: Odlična prilika za susret mladih umjetnika

15.10.2021. | 15:01

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je značaj Međunarodnog festivala studentskih pozorišta “Kestenburg” jer je dobra prilika za susret mladih umjetnika iz regiona i svijeta.

Trivićeva, koja je danas sa direktorom ovog festivala Aleksandrom Pejakovićem razgovarala o organizaciji predstojećeg Festivala, koji će biti održan krajem novembra u Banjaluci, istakla je da je izuzetno raduje što će publika imati priliku da uživa u još jednom festivalskom izdanju “Kestenburga”, koje će okupiti mlade umjetnike iz različitih dijelova svijeta koji će se predstaviti sa najrazličitijim temama.

“Ovaj festival je odlična prilika za naše studente umjetnosti da se predstave, ali i sjajna prilika za susret sa mladim umjetnicima iz regiona i svijeta. Ovakvi susreti uvijek inspirišu i iznjedre neku novu saradnju i zbog toga smatram veoma važnim održavanje ovog festivala”, rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da je ohrabrujuće što su i drugi organizatori uspješno realizovali pozorišne festivale širom Republike Srpske uprkos pandemiji virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Trivićeva je navela da će resorno ministarstvo u ovoj godini sufinansirati ukupno 192 kulturna projekta u ukupnom iznosu od 670.000 KM, od čega u oblasti pozorišne produkcije 12 projekata, a 11 projekata u oblasti pozorišnih manifestacija.

Pejaković je rekao da će se ovogodišnje izdanje festivala održati od 28. do 30. novembra na sceni Banjalučkog studentskog pozorišta i Narodnog pozorišta Republike Srpske, kao i da će takmičarski program okupiti oko 60 učesnika, među kojima i studentski ansambl iz Južne Koreje.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske jedan je od pokrovitelja festivala “Kestenburg”.