Tri ljepotice – isti cilj: Srbiju na Evrosongu 2021. predstavljaće grupa “Hurricane”

17.12.2020. | 16:04

Grupa “Hurricane” predstavljaće Srbiju na Pjesmi Evrovizije 2021. godine i time će pobjednice “Beovizije 2020” dobiti još jednu priliku da se predstave Evropi sa novom pjesmom.

Nakon otkazivanja Pjesme Evrovizije 2020 .prvi put u istoriji tog takmičenja zbog pandemije korona virusa, mnoge zemlje su odlučile da svojim izabranim predstavnicima ponovo ponude da ih predstavljaju i sljedeće godine, što su mnogi prihvatili.

Tom cilju se priključuje i Srbija koju će predstavljati grupa “Hurricane”. Nova Evrovizija sa “starim” predstavnicima, prema propozicijama, ipak ne dozvoljava prezentovanje zemlje istom pesmom, što znači da će svaka država ponovo morati da prođe kroz proces izbora kompozicije.

RTS će u narednom periodu razmatrati kompozicije za uži izbor iz koga će u specijalnoj emisiji na Prvom programu RTS-a publika svojim glasovima izabrati najbolju pjesmu kojom će “Hurricane” predstavljati Srbiju.

EBU i holandski javni servisi odlučni su u tome da se takmičenje održi naredne godine i za to su pripremili četiri potencijalna scenarija.

Prvi scenario koji svi najviše žele da se ostvari, u slučaju da vakcina protiv korona virusa postane dostupna, jeste održavanje takmičenja u Roterdamu uz pristustvo svih zemalja učesnica i publike u areni, odnosno Evrovizija po svim njenim visokim standardima.

Drugi scenario podrazumijevao bi kompletan šou kao u prvom scenariju, ali uz održavanje fizičke distance od 1,5 metra i smanjen broj ljudi koji učestvuju i prisustvuju samom spektaklu. Treći scenario je da ako neka zemlja ne može da pošalje kandidata zbog zabrane putovanja njeni predstavnici nastupaju u direktnom prenosu.

Posljednja opcija organizatora, ukoliko situacija sa Kovidom 19 ni tada ne bude povoljna, predviđa da se Pjesma Evrovizije održi kod domaćina fešte, dakle iz Roterdama, ali da svi učesnici nastupaju online.

Ovaj model već se pokazao kao uspješan na nedavno završenoj Dječjoj pjesmi Evrovizije, što je bio jedini izbor da do realizacije ovog takmičenja dođe. Evrosong je zakazan za 18, 20. i 22. maj 2021. godine.