Tri djevojke idu da pokažu šta znaju: Grad talenata dobio svoju priliku na “Ritmu Evrope”

09.02.2022. | 08:42

Grad Prijedor ili grad talenata, kako ga još zovu, ove godine će na najvećem dječjem muzičkom takmičenju “Ritam Evrope” predstaviti tri talentovane djevojke plesačice Tea Jovanić i Ilea Vuković, te pjevačica Katarina Balaban.

Prijedor je prvi put učestvovao u ovom takmičenju u godini koja je iza nas, kada im je pobjeda izmakla za samo jedan bod, a za ovogodišnje takmičenje prijavile su se ukupno 42 opštine iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. Više detalja će biti poznato kada krenu pripreme sredinom marta, kada će i odabrane ekipe izvući neku od pjesama “Evrovizije”, koja će se zatim spremati narednih nekoliko mjeseci, sve do jeseni i prenosa uživo na RTRS.

“U subotu, 5. februara, održana je audicija za pjevače i plesače, s ukupno 25 učesnika. Žiri ‘Ritma Evrope’, koji čine eminentni stručnjaci iz Srbije iz polja pjevanja i plesa, izabrao je dvije plesačice i jednu pjevačicu. Obje djevojke su iz “Top Dance” plesnog kluba, a već prošle godine nakon proglašenja pobjednika odmah smo odlučili da ove godine idemo direktno ka prvom mjestu i vrijedno radimo da se to i ostvari”, rekla je Dada Topić, osnivač i trener ispred kluba “Top Dance”.

Kako kaže, ovim takmičenjem žele da pokažu regionu da kod nas žive talentovani mladi ljudi koji vrijedno rade i njeguju zdrave životne vrijednosti i stilove života te da ta sfera treba da bude mnogo više podržana i promovisana nego što je dosad bio slučaj.

“Ne smijemo zaboraviti da na mladima svijet ostaje, a da bi se to desilo treba mladi da ostanu ovdje. Ove djevojke su se na audiciji predstavile pojedinačno, s unaprijed pripremljenim koreografijama, a kasnije im je koreograf iz ‘Ritma Evrope’ zadavao određene zadatke kako bi izabrao najbolje. Kada počnu pripreme za manifestaciju, koreografi i stručnjaci za pjevanje će dolaziti jednom sedmično u svaki od prijavljenih gradova, kako bi radili s odabranim kandidatima”, kazala je Topićeva za “Nezavisne“.

Naglasila je da je ovo i za nju, bez obzira na iskustvo, veliki izazov, ali iskoristila je priliku da napomene da su prošle godine dosta naučili od kompletnog tima “Ritma Evrope”, ne samo o plesu, nego i o kamerama, snimanjima i televiziji te se veoma raduju ponovnom susretu s njima.

“Naši treninzi se održavaju tri puta sedmično, a osim plesnih koraka uključuju vježbe za snagu, kondiciju i fleksibilnost. Poseban dio treninga se posvećuje improvizovanju na zadatu muziku, kada djeca imaju priliku da razvijaju svoju kreativnost. Tu su, naravno, i grupne, pojedinačne i duo koreografije, zavisno od toga za šta se spremamo. Pred važne događaje i takmičenja vježbamo i po pet puta sedmično. Imamo podršku grada i zahvaljujući tome smo i započeli ovu priču”, pojasnila je Topićeva.

Tea Jovanić ima šesnaest godina, dugogodišnja je plesačica i ples vidi kao svoje idealno zanimanje u budućnosti, dok takmičenja ovog tipa vidi kao priliku da svojim trudom privuče pažnju drugih plesača te upozna ljude koji se bave tim poslom.

“Iza sebe imam dosta takmičenja, ali dosad nikada nisam imala ovako nešto veliko. Svakom plesaču bi bilo drago da uopšte ima priliku za ovakvu promociju i da sebe pokaže u najboljem svjetlu. Ja sam i prošlogodišnja učesnica, a ove godine su dodali dosta novina i raznih aktivnosti koje će nam pomoći da se izgradimo kao bolji plesači i da zaista zasijamo”, kazala je Jovanićeva za “Nezavisne”.

Ilea Vuković je dvanaestogodišnja djevojčica koja će takođe svoj talenat pokazati na “Ritmu Evrope”, a nada se visokim rezultatima uz svoj dobro odabrani tim.

“Nisam očekivala prolazak, ali sam imala veliko samopouzdanje i jednostavno sam uživala dok sam plesala. Meni nije zahtjevno pripremati se za ovo takmičenje jer je ples moja velika ljubav, a i probe i pripremanja su jako zanimljivi. Ova takmičenja su velika prilika za prikazivanje plesnih sposobnosti, a ples vidim kao svoju budućnost”, zaključila je Vukovićeva za naš medij.

Inače, prethodne godine ovo takmičenje je održano putem video-snimaka i internet platformi, a naše sagovornice su se složile da je sada veća odgovornost na svima njima jer nemaju mogućnost ponavljanja, ali u tome i jeste čar, a ovo sada je kao pozorišna predstava.