Tri decenije “Mr. Beana”: Kako je inženjer elektrotehnike pokorio svijet glume VIDEO

13.10.2020. | 08:21

Prije trideset godina na britanskoj televiziji emitovana je prva epizoda humorističke serije o dječaku zarobljenom u tijelu muškarca, nakon čega je inžinjer eletrotehnike Rowan Atkinson postao jedan od najprepoznatljivijih televizijskih likova.

Plišani medvjedić i automobil Mini Morris zaštitni su znaci dječaka zarobljenog u tijelu odraslog muškarca, koji za svako rješenje ima – problem. “Mr. Bean” se pojavio na britanskoj televizijskoj stanici ITV 1990. godine, nakon čega je stekao ogromnu popularnost u čak 245 država, a za stvaranje legende humora bilo je potrebo samo četrnaest epizoda serije. Danas samo na Fejsbuku”Mr. Beana” prati fascinantnih sto miliona ljudi.

Smotani tridesetogodišnjak u televizijskom prostoru Jugoslavije pojavio se u novogodišnjem noćnom programu u tri epizode, nakon što smo ga upoznali kroz serijal “Crna guja”, u kojem je donosio dašak britanske historije u njenim različitim turbulentnim razdobljima.

Iako se činilo da je britanski glumac dosegnuo svoj kreativni vrhunac izvodeći manipulativnog oportunistu u društvu svog priglupog asistenta Baldricka, jednostavna fizička komedija odmah je stekla ogromnu popularnost. Zanimljivo je da je čovjek koji vjeruje u svoje lice, lik “Mr. Beana” osmislio zahvaljujući jednom nedostatku.

Anarhista u srcu

Naime, za vrijeme studija na Queens Colledge u Oxfordu, na kojem je njegov otac takođe postao inžinjer elektortehnike, Rowan Atkinson je dobio zadatak da smisli petominutni skeč u okviru dramske sekcije koju je pohađao. Kako se nije mogao podičiti vještinama pisanja, Atkinson je stao pred ogledalo i počeo izvoditi grimase. Ta čudno, i realno, nijemo lice podsjetilo ga je na legendu francuske komedija Jacquesa Tatija, pa je odlučio pokušati zabaviti publiku bez ijedne napisane i izgovorene riječi.

Ime “Gospodin Grah” dobio je netom prije početka emitovanja prve epizode, a kreatori serije Atkinson i Richard Curtis su svog protagonistu namjeravali zvati “Mr. White”, ali su dobili sugestiju da bi jako duhovito bilo glavnog lika povezati s nekim povrćem. Iako je u opticaju bilo ime “Mr. Cauliflower”, što u doslovnom prevodu znači “Gospodin Karfiol”, na kraju se konsenzus stvorio oko “Mr. Beana”.

Tri osmominutne epizode u kojima je “Mr. Bean” pokušavao riješiti ispit u školi, pohoditi misu u crkvi i osunčati se na plaži, i danas pokazuju bezvremenski humor kojeg još niko nije dostigao, a koji se temeljio na haosu koji je proizvodio čovjek za kojeg Atkinson kaže da je anrhista u srcu, jer slijedi isključivo vlastita pravila.

Posljednja igrana epizoda snimljena je 1995. godina, a u obliku animirane serije “Mr. Bean” se vratio na televizijske ekrane 2002. godine, u kojoj je Atkinson posuđivao glas svom junaku. Nakon 26 epizoda animirane uspješnice koja je posebno oduševljavala djecu, lik smotanog tridesetogodišnjaka pojavio se samo godinu dana kasnije u filmu “Johnny English”. Projekat, koji je imao nekoliko nastavaka, parodirao na najpoznatijeg britanskog tajnog agenta Jamesa Bonda. Najuspješniji izlet na velike ekrane dogodio mu se u filmu “Bean… film vrhunske katastrofe” (1997,), koji je pod rediteljskom palicom Mela Smitha zaradio 250 miliona dolara.

Koliko je Atkinson važan Britancima, najbolji svjedoči njegovo pojavljivanje na Ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, gdje je kao “Mr. Bean” parodirao olimpijski duh, pokušavajući svirati s orkestrom.

Jutjub kanal “Mr. Beana” prati 23 miliona pretplatnika, a kada taj broj pomnožimo sa šest dobićemo impozantni broj milliona koje je zaradio najduhovitiji Britanac. Rowan Atkinson je “težak” 150 miliona dolara, a novac troši na sportske automobile, koje nerijetko uništva u ludim jurnjavama. Najisplativiju katastrofu “Mr. Bean” nije izveo na malom ekranu već u stvarnom životu kada je u ludoj vožnji uništio McLarena F1, koji je potom prodan za 12 miliona dolara.

Međutim, bogati zaljubljenik u automobile, obolio je od depresije, slijedeći nepisano pravilo svih onih izvrsnih komičara koji su u stanju zasmijavati cijeli svijet, a da pritom jako teško mogu prevazići vlastitu duševnu tamu, poput tragično preminulog Robina Wiliamsa ili Jima Careyja, koji godinama otvoreno govori o vlastitoj depresiji. Upravo je “Mr. Bean” ono što je Rowana Atkinsona na vrhuncu slave gurnulo u depresiju, jer, po njegovim riječima, ne podnosi tog nezrelog lika, a najveće opterećenje stvara mu pritisak očekivanja da u privatnom životu ne izlazi iz svog najpoznatijeg lika, prenosi Klix.

Oznake: Inženjer