Trebinjski pjesnik uradio bistu Jovana Dučića od kamena teškog 400 kilograma

03.12.2020. | 09:29

Poznati trebinjski pjesnik Novica Telebak uradio je od kamena teškog 400 kilograma bistu pjesnika Jovana Dučića, koju mu je najprije naručio Pedagoški fakultet iz Bijeljine, ali bi mogla završiti i u Udruženju Trebinjaca “Jovan Dučić” iz Beograda, a za Bijeljinu bi radio novu.

Telebak, koji je inače samouki vajar i radi izvanredne umjetnine i od drveta, ovaj je kamen nabavio iz Berkovića, zbog najbolje tvrdoće, koju mu je preporučio vajar Milivoje  Bokić, jer je u pitanju pravi krečnjak koji u sebi ima samo malo rude i vremenom ni boju mnogo ne mijenja, a bista je urađena u hiperrealizmu.

“Radio sam po ugledu na vajarku Drinku Radovanović, ali i prema fotografijama Dučića iz mladih dana, a posebna ljubav prema ovom radu povezala me je upravo zbog toga što sam uvijek, makar u podsvijesti, imao na umu da ja kao pjesnik radim bistu najčuvenijem trebinjskom pjesniku”, kaže Telebak.

Dodaje da mu je čast raditi bistu nekoga ko je veći od njega, kao što je Dučić svojevremeno, kada je poklonio Njegošev spomenik Trebinju, rekao da mu je to bila čast jer je u pitanju veći pjesnik od njega.

Telebak je pažnju obratio na svaki mogući detalj, pa je čak u kamenu uradio i trepavice i oči, odnosno sve ono što se rijetko može vidjeti i na skulpturama urađenim čak i u glini, a ne u kamenu, i to mu je, kako dodaje, bio poseban izazov.

“Bila je to zaista jedna od najzahtjevnijih stvari, mada je u skulpturi najteže uraditi uši i tu su greške neispravljive, jer imaju najviše visina i dubina, mada ljudi najviše obraćaju pažnju na oči zbog svojih očiju”, dodaje Telebak.

Iako je, kako se slažu i vajari i klesari, u berkovićkom kamenu najveća kompaktnost materije, to, sa druge strane, predstavlja i ogromnu bojazan da, ako se napravi samo jedan pogešan potez, on se više ne da popraviti.

Telebak je ipak, reklo bi se, radio u kamenu kao hirurškim skalpelom, pa je dočarao i dubinu pjesničkog pogleda na bisti i sve završio za oko mjesec i po dana, od dana kada mu je kamenu gromadu poklonio prijatelj Marko Bodiroga i dovezao je u Trebinje.

Sada, kada je bista dovršena, ukoliko je preuzme Udruženje Trebinjaca “Jovan Dučić” iz Beograda kao poklon grada Trebinja, Telebak namjerava da radi novog Dučića, iz nešto starijih dana, kako bi se uklopio sa još dvojicom književnika –  Aleksom Šantićem i Petrom Kočićem, koji bi krasili hol Pedagoškog fakulteta u Bijeljini, a za čije autore je raspisan konkurs.