Svjetski dan džeza u Banjaluci (program)

29.04.2019. | 11:10

Banjaluka sutra prvi put obilježava Svjetski dan džeza manifestacijom pod nazivom “DžezRez”. Ovaj datum ustanovio je Unesko, a Banjaluka će se ove godine priključiti slavljenju džeza, što će doprinijeti njenom pozitivnom imidžu i u smislu kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada u okviru “Proljeća u Banjaluci”, a uz podršku Ambasade SAD.

Organizator manifestacije – Udruženje građana “REZ” i Fondacija Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024. istakli su da je koncept “DžezRez” baziran na domaćim snagama.

Policijski orkestar će u okviru “DžezRez” da izvede kompoziciju “Banjaluka” u aranžmanu Dušana Pokrajčića u defileu koji će da bude od Banskog dvora Kulturnog centra do Bašte sljezove boje.

Publika u Banjaluci imaće mogućnost da sluša banjalučke džez bendove, susretne se sa istinskim poklonicima džez muzike i stvaraocima, pogleda izložbu fotografija i čuje zanimljivo predavanje i razgovor o istorijatu “Bašte sljezove boje”.

PROGRAM:

  • 13.00 časova – Trg Krajine – studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci
  • 14.00 časova – Bašta sljezove boje – predavanje Olega Soldata, Od čaršije do džeza – banjalučki kargo kultovi
  • 15.00 časova – Bašta sljezove boje – izložba fotografija autora Slobodana Rašića Bobare posvećena Bašti sljezove boje, razgovor Slobodan Rašić Bobara, Siniša Tomić i Zoran Šimunović o istorijatu Bašte sljezove boje u Banjaluci
  • 16.00 – plato ispred džez kluba Taverna – saksofon Neven Marinković
  • 18.00 – defile od Banskog dvora do Bašte sljezove boje – Gradski tamburaški orkestar i Policijski orkestar
  • 19.00 – Bašta sljezove boje – Kvartet Flutete
  • 19.40 – Bašta sljezove boje – Jazz bless
  • 20.24 – Bašta sljezove boje – Policijski orkestar
  • 20.40 – Bašta sljezove boje – Gradski tamburaški orkestar
  • 21.10 – Bašta sljezove boje – Jazz Guitars
  • 22.05 – Bašta sljezove boje – Duško Šobat Grup

Dio programa “DžezReza” premješten u Banski dvor

Zbog kiše koja neprestano pada organizatori su prinuđeni da dnevni dio programa sa ulica Banjaluke premjeste u Kulturni centar Banski dvor.

U 13.30 časova u Banskom dvoru sviraće studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci – Nikolina Đekanović i Mario Nikolić.

Biće postavljena izložba fotografija “Bašta sljezove boje” Slobodana Rašića, a potom od 14 časova posjetioci mogu poslušati zanimljivo predavanje Olega Soldata “Od čaršije do jazza – kargo kultovi” te razgovor sa Sinišom Tomićem, Slobodanom Rašićem i Zoranom Simunovićem o istorijatu “Bašte sljezove boje”.

Koncerti su od 19 na staroj/novoj kulturnoj sceni “Basta sljezove boje” u Kralja Alfonsa XIII, broj 12.

“Ponesite kišobrane i kabanice i ne dozvolite da kiša umanji vrhunski muzički događaj. Dođite da zajedno uživamo u džez svirkama u noći 30. aprila. Za vas sviramo od 19 do kasnih večernjih časova. Podržimo džez u Banjaluci”, saopštili su organizatori.

 

Izvor.(RTRS)