Svetlani Bojković “Velika povelja Brankovog kola”

30.06.2021. | 09:22

Glumica Svetlana Bojković ovogodišnji je dobitnik “Velike povelje Brankovog kola”.

Žiri “Brankovog kola” saopštio je da se ova nagrada dodjeljuje Bojkovićevoj za “uzvišenu saradnju tokom proteklih decenija”.

U obrazloženju je navedeno da se Bojkovićeva kao višegodišnji saradnik i graditelj “Brankovoga kola” neprekidno odana profesiji i poeziji, svoj nesvakidašnji talenat prinosila Stražilovu i Sremskim Karlovcima kao “žrtvenu ljepotu čiste ljubavi”.

“Svaki njen dolazak na `Brankovo kolo` oplemenjivao je ovaj jedinstveni kulturni prostor i uvek se osećalo puno srce obostrane sreće i uzrastanja. Publika je uživala u nastupima koji slave vrhunsku poeziju i pesnike, umetnost i kulturu, Branka Radičevića i srpski Parnas”, navedeno je u saopštenju.

Žiri je saopštio da je Bojkovićeva prvorazredna dramska umjetnica koja je uzvisila srpsku kulturu do antologijskih i reprezentativnih razmjera.

“Velika povelja Brankovoga kola” biće uručena 10. septembra na svečanom otvaranju jubilarnog 50. Brankovog kola, koje će trajati do 20. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Dosadašnji laureati ovog priznanja su Vladeta Jerotić, Matija Bećković, Mihailo Miša Janketić, LJiljana Petrović, Vesna Čipčić, Bogdan Vinokić, Vera Kovač Vitkai, Milan Pletel, Ksenija Maricki Gađanski, Vico Dardić.