Svečano u Mostaru: Večeras počinju 102. “Šantićeve večeri poezije”

04.10.2021. | 07:39

Ovogodišnje 102. “Šantićeve večeri poezije” u Mostaru danas će otvoriti predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić.

Otvaranju manifestacije od 18.00 časova u Vladičanskom domu prisustvovaće i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Manifestaciju posvećenu pjesniku Aleksi Šantiću organizuju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo “Gusle”.

Organizatori ove manifestacije najavili su da će Brnabićeva posjetiti i Sabornu crkvu Svete trojice u Mostaru, “Prosvjetinu” školu srpskog jezika, istorije i kulture i grob Alekse Šantića na pravoslavnom groblju Bjelušine, gdje će biti služen pomen pjesniku.

Tokom “Šantićevih večeri poezije”, koje će trajati do 16. oktobra, biće upriličene brojne izložbe, književne večeri i drugi sadržaji.

Sutra će u Muzeju manastira Žitomislić biti otvorena izložba “Grof Sava Vladislavić”, koja je posredstvom Ambasade Rusije u BiH ustupljena iz biblioteke predsjednika Rusije Vladimira Putina Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U četvrtak, 7. oktobra, u Vladičanskom dvoru u Mostaru biće predstavljena Sabrana djela Alekse Šantića i održan nastup akademskog trija Јovanka Roćenović – violina, Vesna Milutinović – gitara i Ozrenka Bjelobrk Babić – vokal, te muzičko-poetski kolaž Gorana Duke.

U subotu, 9. oktobra, u Vladičanskom dvoru biće upriličeno predstavljanje knjige “Stripovijetke Aleksa Šantić” i istoimena izložba Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

U nedjelju, 10. oktobra, u 19.00 časova u Galeriji Nevesinje biće održana manifestacija “Nevesinje – Šantićeva druga kuća”, muzičko-poetsko veče u organizaciji nevesinjske “Prosvjete”.

U utorak, 12. oktobra, u Vladičanskom dvoru biće održana izložba “Pravoslavni sakralni objekti u Mostaru” Miodraga Milićevića.

U petak, 15. oktobra, u Vladičanskom dvoru u Mostaru biće predstavljen lirski roman Đorđa Sladoja “Modre Žilice”.

U subotu, 16. oktobra, u Vladičanskom dvoru biće održana dodjela Književne nagrade “Aleksa Šantić”, čime će biti i zatvorene 102. “Šantićeve večeri poezije”.