Svečano u Banskom dvoru: Kineska Nova godina obilježena u Banjaluci

31.01.2022. | 21:13

Koncert povodom obilježavanja Kineske nove godine i ulaska u godinu tigra održan je večeras u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra “Banski dvor” u Banjaluci.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je novinarima da resorno ministarstvo na planu kulturno-obrazovne saradnje Srpske i Kine aktivno učestvuje u procesu izučavanja kineskog jezika u ovdašnjim školama.

Ona je dodala da učenici u Srpskoj pokazuju veliko interesovanje za učenje kineskog jezika.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je Konfucijev institut ovog univerziteta jedna od poveznica Republike Srpske i Kine.

On je dodao da je preko ovog instituta uspostavljena veza sa brojnim kineskim univerzitetima, ali i konekcija ovdašnjih političkih predstavnika sa onima iz Kine.

“Zahvaljujući ovom institutu imaćemo novi studijski program – sinologija na kome će se izučavati kineski jezik, tradicija, kultura i običaji. Očekujemo na tom planu da će od naredne godine upisana prava generacija studenata koja bi učila kineski jezik”, najavio je Gajanin.

Direktor Konfucijevog instituta Ljiljana Stević rekla je da godina tigra simbolizuje hrabrost, novitete, izdržljivost i snagu, dodajući da na ovim prostorima postoji velika zainteresovanost za kinesku kulturu i jezik.

Koncert su organizovali Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Akademijom umjetnosti i Kulturnim centrom “Banski dvor”.

U programu su učestvovali Gudački kamerni orkestar “Ban Svetislav Tisa Milosavljević” Kulturnog centra “Banski dvor”, Gudački kamerni orkestar Akademije umjetnosti u Banjaluci i Kamerni hor “Kerubini”.

Ulaz je bio besplatan, a koncertu su prisustvovale brojne ličnosti iz kulturnog, javnog i društvenog života Republike Srpske i Banjaluke.

Kineska Nova godina je praznik kojim se proslavlja početak Nove godine po tradicionalnom kineskom kalendaru.