Svađa zbog “Heroja sa Košara” – da li će film biti snimljen VIDEO

28.08.2020. | 22:29

Snimanje filma “Heroji sa Košara” prekinuta je poslije samo osam dana. Danas je u Filmskom centru Srbije održana druga medijacija po redu, između reditelja filma “Heroji sa Košara” nakon što je prva prekinuta upadom bivšeg vojnog lica, nakon čijih je, neprijatnih rečenica, reditelj filma Balša Đogo napustio medijaciju. Kako je do medijacije uopšte i došlo i šta je uzrok svađe produkcije i reditelja?

Medijaciji su prisustvovali predstavnici produkcijske kuće “Omega produkcija”, reditelj Balša Đogo, predstavnici Ministarstva kulture i Filmskog centra Srbije. Obje strane iznijele su svoje viđenje nesporazuma koji je usporio realizaciju projekta “Košare”.

Tom prilikom utvrđene su činjenice da nije mijenjan scenario Đorđa Milosavljevića za koji je “Omega produkcija” dobila sredstva na konkursu Filmskog centra Srbije, te da su u tom smislu netačne sve spekulacije iznesene u javnosti o intervnencijama na scenariju, saopštio je Filmski centar Srbije.

“Suština priče o Košarama koju je napisao Đorđe Milosavljević i koju je podržalo Ministarstvo odbrane i FCS potpuno je nepromenjena. Utvrđeno je i da neslaganje između produkcije i reditelja postoji oko obaveza koje je reditelj trebalo da ispuni u vezi sa vremenskim rokovima i dinamikom snimanja”, ističe se u saopštenju.

FCS dodaje da će obje strane u narednim danima dostaviti dokumentaciju i izjasniti se o načinima rješavanja ovog problema.

“Projekat snimanja filma ‘Košare’ je neupitan, i država iza njega čvrsto stoji”, zaključak je saopštenja.

Kako je došlo do ovakve situacije?

Do sada je RTS-ov dokumentarni film “Ratne priče sa Košara” na Jutjubu pogledan 4,2 miliona puta. Još toliko vjerovatno film je pogledalo u nekoliko emitovanja na televiziji. To samo govori da je ovo idealna tema za igrani film. Ali u nekom idealnom svijetu.

“U nekom idealnom svijetu kad istaknete nacionalnu temu bilo kakvu noviju ili ranije istorije to se uslovno rečeno aklamacijski prihvati od društva. Nažalost, ovdje svaki put kad istaknete nacionalnu temu ona dobije desni predznak što po meni lično ne vidim neki specijalni razlog za to, ali znamo i sami da je to tako. Vi možete bilo koju temu od nacionalnog značaja kad istaknete da naiđete na neku vrstu podjele. Tako da vjerujem da je sigurno to i sa Košarama, mada ovo što smo mogli da vidimo iz medija ovaj liberalno lijevi dio nema neki problem s tim. I zaista ne znam kako neko može da ima problem sa nekim mladim ljudima koji su dali živote braneći ovu zemlju”, smatra producent Aleksandar Protić.

U realnom svijetu, i sada možete pogledati snimke iz RTS-ovog dokumentarnog filma. Dozvolu za emitovanje do sada snimljenih kadrova iz igranog filma nismo dobili. Producenti “Omega produkcije” i reditelj filma Balša Đogo nisu su složili. A ovih dana oni se oko malo čega slažu.

Producent “Omega produkcije” Nemanja Mitić kaže da je pošlo po zlu jer reditelj filma Balša Đogo nije htio da poštuje radne naloge koje mu je “Omega produkcija” dala.

Reditelj filma Balša Đogo kaže da su u toku snimanja filma koje je trajalo samo osam dana producenti poslali ultimativni mejl.

“Da će oni kontrolisati moju podjelu, da traže od mene da pojednostavim scenario. To možda može u Holivudu kada budete pravili film od svog novca, dok rade sa novcem srpske države, ne može”, navodi Đogo.

Film “Heroji sa Košara” bio je pobjednik na konkursu filma sa nacionalnom temom Filmskog centra Srbije i brzo nakon toga dobio novac za snimanje.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, kaže da je film odobren na konkursu par mjeseci prije njegovog dolska na tu poziciju.

“Taj novac je uplaćen, koliko je meni poznato na zahtjev producenta koji je žurio, rekao je da je spreman i da mu treba novac da uđe u realizaciju neposrednih priprema i u snimanje”, navodi Matić.

Novac za film dobila je “Omega produkcija”.

“Film je kao ideja potekao iz ‘Omega produkcije’ prije šest godina. Prvi scenarista koji je intervjuisao graničare iz 53. graničnog bataljona zajedno sa njihovim zamjenikom komandanta, pukovinkom Dimčevskim, i momci koji su bili na karauli, graničari su nama dali svoje izjave, svoje viđenje samog napada na karaulu”, kaže producent “Omega produkcije” Nemanja Mićić.

Reditelj kaže da je tema Košara izuzetno značajna za sve nas.

“Stalo je 130 klinaca na granicu, znate tamo je u julu mjesecu 1998. godine bilo 450 ljudi, pa 320 elitnih jedinica Vojske Jugoslavije, da bi u oktobru poslije potpisivanja onog plana ostalo 45. I oni su stali na tu liniju”, dodaje reditelj.

I sve je djelovalo kao priča koja ne može da ne uspije. Početak snimanja najavljen je na Vidovdan, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, dakle na najvišem nivou.

Ratne heroje sa Košara će igrati plejada naših najpoznatijih glumca, a Miloš Biković svoj honorar od snimanja filma proslijediće porodicama preminulih srpskih vojnika.

Vojska i policija Srbije dale su sve svoje kapacitete na raspolaganje. Film je svima bio bitniji od svega što su do tada radili.

“Pa naravno da mi je bitan. Prvo, imam svoje vojničko iskustvo iz devedesetih. Naravno, moje vojničko iskustvo je za njihovo bilo Diznilend. Ja sam bio na raketi i to je nešto potpuno drugačije i ne može da se poredi, ali oni su moji ratni drugovi”, kaže Đogo.

“Mi razrađujemo ovaj projekat već šest godina, Balša je tu samo godinu dana, to je mnogo kraći period nego onaj u kom Vladan Anđelković i Nemanja Mitić rade na ovom projektu. Ovaj projekat je potekao iz ‘Omega produkcije’ što video-snimci, imejl prepiska to dokazuje. Balša je neko ko je doveden da režira tako da i reditelj je tu samo jedan od saradnika, jako bitan saradnik, jako bitan autor, ali isto tako nije ni nezamenljiv”, kaže Mićić.

Iako su poslije novca za snimanje filma, dobili i novac od Telekom Srbije za snimanje serije, poslije osam dana snimanje je prekinuto. Reditelj Balša Đogo za to krivi odnos producenata prema filmu i uslovima snimanja. Producenti krive reditelja za dinamiku snimanja koja nije bila u skladu sa dogovorom.

“Moj izbor nije bio lak, ali ga nisam ni imao praktično. Ja sam mogao da snimim i prihvatim zahtjev producenta da snimim četiri i po dana epizodu od 45-60 minuta na temu Košara i da od toga izmontiram igrani film gdje se sve kao i u svemu i svemu što se radi za 4-5 dana igrani program. Što je, naravno, razlika u odnosu na sve druge produkcije koje se snimaju u Srbiji bar za pola ako ne i za dvije trećine. Mogao sam da to prihvatim ili ne prihvatim i ja to nisam prihvatio”, kaže Đogo za “RTS“.

Nemanja Mićić ispred “Omega progukcije” kaže da je reditelj Balša Đogo zajedno sa svojim pomoćnicima izbacio plan snimanja koji je produkcija prihvatila. Dodaje, međutim, da na osnovu prvih osam dana taj plan u velikoj mjeri nije ispunjen.

“Za osam snimajućih dana odnosno obim teksta i scena nije ispunjen više od 60 odsto. Što znači da smo mi na osnovu plana koji je bio za osam snimajućih dana snimili plan samo za pet i po dana. Za tih pet i po dana tehnički sektori su imali probijanje od 24 sata dok su tehnički sektori imali probijanje 24 a sektori kostimografije, u koje idu kostim i šminka, imali preko 60 sati preko vremena”, dodaje Mićić.

Đogo smatra da priča producenata ima i “neki mali uvod”.

“Adaptacija karaule koje sam ja našao prošle zime je počela četiri dana prije početka snimanja i nisam imao ni scenografe ni kostimografe jer su jedni zaduživali opremu a drugi radili objekat. Ali smo počeli da snimamo 15. Ja dođem prvi u šest ujutru na projekat iz Pirota u Leskovac, ja i portir kasarne skinemo lanac. Ekipa dođe sat vremena poslije mene a scenografi dva-tri sata poslije mene. Tako je izgledala moja organizacija”, kaže Đogo.

“Mi znamo da snimamo visokobudžetnu seriju, visokobudžetni film ali isto tako prema svim tim sredstvima koje smo dobili od FCS-a i Telekoma Srbije se vrlo domaćinski ponašamo, i vrlo profesionalno i svaki dinar ulažemo u kvalitet slike i nijednog trenutka se to ne dovodi u pitanje jer je ovaj film iznad svih nas”, navodi Mićić.

O uslovima na snimanju Đogo kaže: “Gdje je glumac koji je bio na kastingu i dogovorio se da igra, eto kao nije se dogovorio za 50 evra sa producentom. Nismo stigli da ti kažemo rekao je Vladan da uzmeš nekog statistu da ti to odigra sa Bikovićem. Oko 50 evra je 200 i 250 evra. I ja gledam potpuno sluđen, dani idu, i taj tenk je došao samo taj dan, došao Biković, i ja vidim tu jednog statistu moje visine kažem skini se, dam mu svoju garderobu presvučem se tu na ulici u uniformu i počnem da igram scenu sa Bikovićem jer sam znao tekst, samo da završim to u panciru, tako igram, tako režiram, glumim, zaustavljam saobraćaj. Tako je izgledalo moje snimanje”.

Da li je onda cio problem u novcu? Da li se cijela polemika svodi na to da se film uradi brzo i jeftino?

Nemanja Mićić iz “Omega produkcije” kaže da produkcija uopšte nije htjela da to ispadne ni jeftinije ni brže.

“Mi samo želimo da naša serija i naš film imaju taj produkcioni nivo koji prvenstveno zaslužuju ti heroji koji su se tamo borili i evropska i svjetska i domaća javnost da sazna pravu istinu”, dodaje Mićić.

Đogo na to odgovara da je novca bilo toliko “za trećinu ambicioznije od mojih najambicioznijih planova”.

“A 32 mininuta što Balša priča za osam snimajućih dana, kada 32 podijelimo na osam, to ispada četiri minuta po danu, što je za bilo koju produkciju neprihvatljivo”, ističe Mićić.

Balša Đogo brani svoju poziciju.

“To su Košare, ja sam pogledao desetine, da ne kažem stotine tih ljudi u oči, razgovarao sa njima i dao svoju riječ da ih neću prevariti da pravim film koji će da bude sramotan u smislu izgleda tog filma, i ja nisam imao pravo da se povučem”.

Producenti kažu da reditelj nije nezamenljiv. Medijacije nisu rijetka stvar u Filmskom centru Srbije, kaže direktor Gordan Matić.

“Ciljevi medijacije su različiti. Mi smo zaista do sada sve medijacije do kraja dovedemo iz različitih modusa, ali na kraju ostavljeno je njima. Ne možemo mi da donosimo odluke za njih, mi smo tu da predlažemo rješenja, zato mi i hoćemo da uradimo nešto što je najbolje za projekat. Nama je stalo ne da zaštitimo ni Omega produkciju ni Balšu Đoga nego da ih prizovemo svijesti da je sve što rade loše za film”, kaže Matić za “RTS“.

Promjena reditelja u toku snimanja, kako kažu filmski radnici, nije tako česta pojava.

“Ja pokušavam da se sjetim u svojoj dosadašnjoj karijeri a mislim da sam 50-60 filmova uradio do sada, da li sam naletio na takav slučaj. Znam da je bilo promjena reditelja koji su sami odlučili da odustanu od projekta usljed drugih preuzetih obaveza, ali ovakvog primjera se ne sjećam. Svakako mislim da to daleko od toga da može biti dobro po sam film, jer na kraju dana film je ono što je bitno, i tema i film, i da je neki druga druga tema pa bismo pričali o tome da je bitan film, a ne kad imamo ovako važnu temu i film na tu temu, onda mislim da su svi ovi konflikti koje mi, nažalost, gledamo preko medija, niko od nas nije imao precizan uvid u sve te stvari, vjerujem da će hladne glave sve to da se raspetlja, ja se nadam da će se to vratiti na početnu poziciju i nastaviti da se snima najnormalnije”, kaže producent Aleksandar Protić.

Ne zna se šta će biti sa serijom

Šta će biti s filmom, odlučiće Filmski centar Srbije. A šta će biti sa serijom, još se ne zna.

“Što se serije tiče, sva autorska prava nad serijom ima ‘Omega produkcija’. Balša Đogo i Strahinja Radetić su prilagodili tekst serije odnosno ideju za snimanje Košara koja je potekla od ‘Omega produkcije’ za koju je sinopsise i prve tri epizode napisao Đorđe Milosavljević”, ističe Nemanja Mićić.

Balša Đogo odgovara da je scenario zaštićen u Jugoslovenskoj autorskoj agenciji i da je on potpisao da mogu da rade s njim šta god hoće.

“Uz jednu rečenicu ograde da taj scenario mogu da režiram samo ja. Srećno im bilo, mogu da ga bace u smeće. Meni je to žao, ali ako ga ja ne režiram, ne mogu ni oni da ga rade”, navodi Đogo.

Sutjeska i Neretva u kolektivnoj svijesti ostale su zapamćene po junaštvu, između ostalog jer je i tadašnja država napravila odlične filmove. Šta će sada biti? Da li su velika očekivanja dovela do toga da sada očekujemo spektakl, kao kada je Broz imao mogućnost da dovede Ričarda Bartona?

Možda velika očekivanja rađaju i velika poređenja, ali momci koji su branili državu 1999. godine izgleda neće tako brzo dobiti ono što zaslužuju. Film o njihovom herojstvu.