Sutra otvaranje Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji

31.08.2021. | 19:53

U Veneciji će sutra početi 78. Međunarodni filmski festival, koji će trajati do 11. septembra.

Festival će biti otvoren premijerom filma Pedra Almodovara “Paralelne majke”, projekta koji je razvijen prošle godine tokom strogih mjera zatvaranja u Španiji zbog epidemije virusa korona.

Italijanski režiser Andre Segre večeras će predstaviti kratki dokumentarni film koji je snimljen prošle godine i prikazuje sa kakvim problemima su se organizatori u Veneciji suočili kako bi organizovali prvi i jedini međunarodni filmski festival uz prisustvo učesnika tokom prve godine pandemije kovid 19.

Cilj dokumentarca jeste da se pokaže da je organizovanje festivala bilo moguće i tokom pandemije, mada u ograničenom kapacitetu.

Tokom festivala planirana su ograničenja kao što su zatvaranje ceremonije na crvenom tepihu za javnost i ograničene mogućnosti da ljubitelji filma rezervišu VIP dolaske vodenim taksijem.

Više od 10 punktova za testiranje postavljeno je za osoblje i posjetioce, koji moraju pokazati negativan test na virus korona ili dokaz o vakcinisanju ili nedavno preležanoj bolesti kovid 19. Maske će biti obavezne u zatvorenom, piše “Gulf njuz”.

List podsjeća da kontrolisanje pandemije i sprovođenje epidemioloških mjera nisu ništa novo za Veneciju, podsjećajući na velike epidemije 1348. godine, 1423. godine, u periodu od 1575. do 1577. godine i 1630. godine.

Venecija se relativno dobro izborila sa posljednjom epidemijom kovid 19, koja je u Italiji počela u februaru prošle godine.