Sutra je Sveti Trifun

13.02.2020. | 20:34

Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva sutra 14. februara  obilježavaju Svetog Trifuna. Ovaj svetac živio je u 3. vijeku nove ere u Maloj Aziji.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku vjeru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vjernosti, koje su dio hrišćanske propovijedi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim djelima najbolje svjedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun. Žitija i hrišćansko stradanje oba svetitelja našli su mjesto u Ohridskom prologu vladike Nikolaja Velimirovića, prema kome je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

Vladika Nikolaj govori o skromnosti i iscjeliteljskoj moći svetitelja Trifuna, koji je u djetinjstvu čuvao guske i jedini mogao pomoći ludoj kćeri cara Gordija, budući da je, prema legendi, imao čudotvoran dar liječenja.

Vinogradari u Srbiji najviše slave ovog sveca pošto vjeruju da će im on zaštititi vinovu lozu od svih insekata.

Ukoliko želite da nađete ljubav svog života na ovaj dan bi trebalo da uđete u dvorište crkve, bacite sjemenke (poput sjemenki suncokreta) preko remena i izgovarate:

Raspršavam ove sjeme zaljubljen/a, Ovo sjeme posijaću u ljubavi, Ti, koja si moja prava ljubav, Dođi po mene i ostani dok raste, Baš kao i moja ljubav prema tebi.

Postoji vjerovanje, ako na Trifundan pada snijeg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna.

 

Izvor:(Pink.rs)

 



Oznake: Sveti Trifun