Stevanu Tontiću Disova nagrada za pjesnički opus

17.03.2021. | 16:59

Savremeni srpski pjesnik, antologičar i prevodilac Stevan Tontić ovogodišnji je dobitnik Disove nagrade za pjesnički opus.

Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis” u Čačku, koja dodjeljuje ovu nagradu, saopštila je da je odluku o nagradi jednoglasno donio žiri u čijem sastavu su Saša Radojčić, Marko Avramović i Mihajlo Pantić, koji je i predsjednik žirija.

U saopštenju žirija navedeno je da je “od prve objavljene knjige `Nauka o duši i druge vesele priče`, do sada najnovije, `Hristova luda`, Tontić sazdao bogat i razgranat pjesnički opus koji je uvijek ostajao u znaku vrlo aktivnog odgovora”.

Tontić je dobitnik više nagrada za poeziju i prevode sa njemačkog jezika i član je Srpskog književnog društva, Srpskog i Njemačkog PEN centra.

Stevan Tontić rođen je 30. decembra 1946. godine u Grdanovcima kod Sanskog Mosta, a završio je studije filozofije sa sociologijom u Sarajevu.

Prvo je radio u Redakciji za kulturu Televizije Sarajevo, a potom postaje urednik za književnost u sarajevskoj izdavačkoj kući “Svjetlost” u kojoj osamdesetih godina uređuje časopis “Život”.

Iz ratom zahvaćenog Sarajeva odlazi za Njemačku, gdje u egzilu ostaje od 1993. do 2001. godine, nakon povratka u Sarajevo, živi kao profesionalni književnik, a od 2014. stanovnik je Novog Sada.

Tontić je pjesnik, prozaista, esejista, antologičar i prevodilac.

Disova nagrada biće uručena Tontiću krajem maja na završnoj svečanosti manifestacije “Disovo proleće”, koju čačanska Gradska biblioteka organizuje svake godine u čast poezije Vladislava Petkovića Disa (1880-1917).

Disova nagrada se dodjeljuje pjesniku za širi opus i izraziti pjesnički rukopis, trajno utemeljen u savremenoj srpskoj književnosti.

Nagradu od 1964. godine dodeljuje Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis” iz Čačka, u okviru pjesničke manifestacije “Disovo proleće”.

Dobitnici Disove nagrade prethodnih godina su Slobodan Zubanović, Vladimir Kopicl, dok je dobitnik u 2019. godini Đorđo Sladoje, a 2020. godine Rajko Petrov Nogo.