SPC i vjernici 08. novembra proslavljaju Mitrovdan

Prvi veliki praznik u novembru posvećen je svetom Dimitriju, sinu velikog solunskog vojvode.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslaviće sutra 08. novembra praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan.

Zbog zaštite i nesebične pomoći koju je pružao , hristoborni car Maksimilijan baci Dimitrija u tamnicu i, pošto ne uspije da ga odvrati od vjere, naredi da ga vojnici probodu sa devet kopalja. Iz njegovog tijela poteče celebno miro, čudesan lijek koji izliječi mnoge bolesne.

U poznija vremena car Justinijan požele da premjesti mošti svetitelja u Carigrad, ali kad dodirnuše kovčeg, odjekinu odlučan glas: “Stanite, ne dirajte!”. Tako zaštitnik grada Soluna ostade u svom gradu, pa mu mošti i danas obilaze nevoljnici, tražeći lijeka bolestima ili mira svojim nemirima.

Njegovim čudima ni broja se ne zna. Svuda se poštuje kao veliki svetac. Rusi su uzeli Svetog Dimitrija za pokrovitelja i čuvara Sibira, koji je pripojen carskoj Rusiji 1581. godine.

Sačuvana su mnoga predanja o njegovim djelima. Po jednom, u ratovima, kao vojvoda, ubio je 99 ljudi, a stotog u miru, ali mu to posljednje ubistvo nije uzeto za grijeh jer je ubio nesrećnika koji je trčao za svatovima da urekne mladence.

Drugo predanje govori o zaštiti prezrene i odbačene majke od rođene djece i pretvaranju sinova i snaha u kamene kipove. U trećem predanju pretvorio je babu u zlatnog goluba kad je njeno unuče preplakalo tri dana i tri noći za njom.

Četvrto predanje odnosi se na pohlepnog i nadobudnog skorojevića bogataša koji ne htjede ništa da podijeli sirotinji u vrijeme velike gladi, pa Dimitrije posla hiljadu miševa koji preko noći uništiše njegovo blago.

Za Mitrovdan i Đurđevdan u srpskom narodu se kaže da su glave od kuće. Nekad se pjevalo: „Đurđev-danak hajdučki sastanak, Mitrov-danak hajdučki rastanak.”

S Mitrovdanom počinje zimski period. Na Mitrovdan mora da bude gotova kuća koju domaćin pogodi sa dunđerima oko Đurđevdana.

Do Mitrovdana se jede svježe meso,a od Mitrovdana samo ono koje se suši u toku jeseni. Takovci u subotu pred Mitrovdan postavljaju spomenike umrlima.

Na ovaj dan se ne ide na put, svako treba da spava kod svoje kuće. U Šumadiji seljaci u svaki ugao sobe stave belutak, da ih brani od miševa.

Žene na ovaj dan ne diraju vreteno, češljeve i makaze. Ako na ovaj dan bude mraza i pada snijeg, takva će biti čitava zima. Mitrovdan se slavi kao krsna slava.

 

Izvor:(Pink.rs)Ostavite komentar: