Sjećanje na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine: Otvorena manifestacija “Petrovdanski dani” u Srebrenici

08.07.2022. | 21:08

U Srebrenici je večeras otvorena tradicionalna memorijalna kulturno-sportska i humanitarna manifestacija “Petrovdanski dani”, koja se uz poruku “30 godina zločina bez kazne” organizuje u znak sjećanja na veliko srpsko stradanje na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Otvarajući 17. manifestaciju po redu, načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da se žrtve moraju pamtiti i da se ne smije zaboraviti i omalovažiti njihov doprinos stvaranju Republike Srpske, koja je jedini garant slobodnog života Srbima sa lijeve strane Drine.

“Na ovaj način želimo da se istina o srpskom stradanju čuje u svijetu i da dopre i do pravosudnih institucija da bi počinioci brojnih masovnih zločina nad srpskim stanovništvom ovog kraja napokon odgovarali”, istakao je Grujičić.

On je ukazao na jednostranost pravosuđa i međunarodnih zvaničnika prema žrtvama, jer oni govore samo o bošnjačkim žrtvama i dolaze na komemoracije izginulim muslimanskim borcima, a srpske žrtve ignorišu iako su skoro polovina bili civila koji su ubijeni u vlastitim kućama i dvorištima.

“Oni tako kreiraju lažnu istoriju i sliku o karakteru rata u BiH i mi svojim pokoljenjima moramo stalno pričati šta se stvarno dogodilo da im se ne bi ponovila 1914. ili 1941/42. te 1992/93. godina kada su ustaške, odnosno muslimanske snage upadale u srpska sela i ubijale sve što su stigle da bi potpuno zatrle tragove srpskog postojanja na ovom prostoru”, podsjetio je Grujičić.

On je poručio da se mora njegovati kultura sjećanja na žrtve, ali i poštovanja prema preživjelim borcima koji su sačuvali Republiku Srpsku.

Predstavljena je večeras i knjiga “Drina plače i pamti” autora Slobodana Smiljanića iz Šapca, u kojoj su iznesena brojna svjedočenja učesnika rata i preživjelih članova porodica ubijenih Srba u selima srednjeg Podrinja koji govore o strahotama koje su negdje skriveni vidjeli prilikom upada muslimanskih jedinica u njihova sela i ubijanja njihovih srodnika.

Program “Petrovdanskih dana” trajaće do Petrovdana, 12. jula, a održava se uz poruku “30 godina zločina bez kazne”.

Ova petodnevna manifestacija nastavlja se sutra tradicionalnom humanitarnom akcijom dobrovoljnog davanja krvi i početkom tradicionalnog memorijalnog fudbalskog turnira, te guslarskom večeri u porti Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Skelanima.

Trećeg dana memorijala 10. jula, delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice posjetiće porodice nekoliko poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i uručiti im poklone.

U ponedjeljak, 11. jula, biće završena sportska takmičenja i dodjela nagrada pobjednicima. Nakon večernjeg bogosluženja u hramovima na području ove opštine, organizovaće se tradicionalno paljenje petrovdanskih lila.

Memorijal će biti završen 12. jula, na Petrovdan, kada će nakon liturgije u srebreničkoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, biti organizovane posjete i polaganje cvijeća na grobljima u Bratuncu, Biljači i Sasama, te kod spomen-obilježja iz posljednjeg rata i spomen-kosturnice nastradalim u Drugom svjetskom ratu na Zalazju kod Srebrenice, gdje će biti služen parastos za 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine.

Deset zarobljenih na Petrovdan 1992. godine još se vode kao nestali dok ih je 10 slučajno pronađeno i ekshumirani su 2011. godine na Zalazju prilikom traženja nastradalih Bošnjaka, a dvoje nestalih pronađeno je na drugim lokacijama.

Za zlostavljanja i ubistva zarobljenih Srba, kao i onih koji su na početku rata ostali lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti i svi su pobijeni u srebreničkim logorima, niko nije odgovarao.