Sjećanje na Drugi svjetski rat: Muzej Srpske na međunarodnom forumu

07.07.2021. | 15:17

Predstavnici Muzeja Republike Srpske učestvovali su danas na Međunarodnom društvenom forumu “Očuvanje sjećanja na Drugi svjetski rat i Veliki otadžbinski rat”, koji se u održava u ruskom gradu Ufa u okviru programa “Dani Skupštine naroda Evroazije”.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja Miladin Savić govorio je o temi “Uloga Muzeja Republike Srpske u objektivnom prikazivanju istorije srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu”, saopšteno je iz Muzeja Republike Srpske.

Milenko Đorđević, viši kustos istoričar i autor izložbe o koncentracionom logoru Jasenovac, govorio je o ulozi i značaju muzeja u sprečavanju pokušaja revizije istorije i rezultata Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije, sa posebnim osvrtom na Muzej Republike Srpske.

Međunarodni društveni forum “Očuvanje sjećanja na Drugi svjetski rat i Veliki otadžbinski rat” održan je od 3. do 7. jula, a okupio je učesnike iz velikog broja zemalja iz Evrope i Azije. Cilj skupa je da se očuva sjećanje na Drugi svjetski rat.

Učešće Muzeja Republike Srpske na ovom međunarodnom forumu omogućeno je uz posredovanje Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji.

Forum je održan putem interneta, a tema ovogodišnjeg foruma je “Zaštititi sjećanje na pobjedu”.