Sejo Sekson ne odustaje: Tužio Neleta Karajlića, Stefana Milenkovića i RTS

06.06.2023. | 15:11

Grupa Zabranjeno pušenje odlučila je tužiti Radioteleviziju Srbije, Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića, poznatije kao Nele Karajlić. Ovo je epilog javnog prepucavanja koje se odvija posljednjih sedmica između dva najvažnija člana ovog benda, Davora Sučića (Sejo Sekson) i Jankovića.

Tužilac Davora Sučića, advokat Aleksandar Porubović, u tužbi Višem sudu u Beogradu naveo je kako su Nele Karajlić i Stefan Milenković, bez dozvole autora, vršili izmjene i prerade Sučićevih autorskih djela i na taj način “povrijedili moralna prava autora”.

Kako je navedeno u tužbi, Karajlić i Milenković su 21. juna 2022. na Tašmajdanu u Beogradu održali koncert pod komercijalnim nazivom Rock el Clasico i pritom su “bez ikakve obavijesti autoru pjesama Seji Seksonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmijenili prvobitni duh djela i na taj način izveli pjesme: Posljednja oaza (Fikreta), Zvijezda nad Balkanom, Hadžija il’ bos, Balada o Pišonji i Žugi i Ibro Dirka”.

Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, navodi se dalje u tužbi, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i na taj način grubo zloupotrijebili autorsko djelo.

“Istovremeno su Radioteleviziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i tu je snimku naknadno Radiotelevizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitovala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal te monetizovala, što znači da trenutno Radiotelevizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje financijsku dobit korištenjem ukradenog autorskog djela. Snimak je u ovom trenutku i dalje dostupan na YouTubeu na linku. Pregledom snimka može se uočiti da su na odjavnoj špici vrlo pedantno pobrojani svi koji su učestvovali u realizaciji snimke, od izvođača, tehničara, kamermana… Jedini koji nigdje nije spomenut je upravo Sejo Selson, autor više od 70 odsto autorskog materijala sa snimljenog koncerta”, stoji još u tužbi.

“Isto tako sa žaljenjem moramo konstatovati da ovo nije izdvojen primjer i da pjesama Seje Seksona, potpuno prearanžiranih i korištenih bez ikakvog obavještenja i dozvole, ima i na kanalima drugih medijskih kuća. Taj se snimak takođe monetizuje i njegovim se emitovanjem (opet bez ikakve dozvole autora) neovlašteno ostvaruje finansijski prihod. Ovim putem apelujemo na sve medijske kuće, koje bez dozvole autora na svojim platformama i u svojim programima koriste autorsko djelo Seje Seksona, da momentalno prestanu s takvom praksom. Svi podaci vezani za zaštitu imena, žiga i autorskih pjesama Zabranjenog pušenja već su 15 dana dostupni javnosti na linkovima”, dodaje se.

Iz Zabranjenog pušenja su kazali da, za sada, neće podizati nove tužbe, a isto tako…

“Nakon današnjeg dopisa na ovu temu više neće javno istupati niti upozoravati medije i izdavače. U slučaju da se ovakva praksa neovlaštenog korištenja autorskog djela nastavi, svaki pojedini slučaj biće proslijeđen našim advokatima na postupanje. Takođe upozoravamo i sve organizatore koncerata u zemlji i inostranstvu da ćemo poduzeti pravne mjere i protiv zloupotrebe zakonski zaštićenog imena grupe, kao i autorskih djela registrovanih u agencijama SOKOJ, AMUS i HDS-ZAMP”.

Takođe, Zabranjeno pušenje je najavilo kako će sav prihod ostvaren sudskim postupkom donirati u humanitarne svrhe.