Saopštene nagrade 66. Sterijinog pozorja

26.06.2021. | 21:36

Za najbolju predstavu na Sterijinom pozorju proglašena je predstava “Ako dugo gledaš u ponor”, koju je prema istoimenom romanu Enesa Halilovića, režirao Zlatko Paković, u produkciji Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Ovu odluku žiri je donio većinom glasova.

Zlatko Paković je za ovu predstavu, jednoglasnom odlukom Žirija, dobio i Specijalnu Sterijinu nagradu za režiju.

Ovo ostvarenje Regionalnog pozorišta Novi Pazar / Kulturni centar Novi Pazar, koje je prvi put učestvovalo na Sterijinom pozorju, nagrađeno je sa još dvije nagrade: glumac Rifat Rifatović za ulogu u ovoj predstavi, a Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku pripala je Božidaru Obradinoviću, takođe, za ovu predstavu.

Sterijina nagrada iz Fonda “Dara Darinka Čalenić“ za najbolju mladu glumicu dobila je, jednoglasnom odlukom, glumica Anđela Marić, za ulogu u predstavi “Ako dugo gledaš u ponor“.

Žiri 66. Sterijinog pozorja: Snežana Trišić, rediteljka (predsjednica Žirija), Nataša Tapušković, glumica, Davor Špišić, dramski pisac, Darko Nedeljković, scenograf i Mihajlo Nestorović, glumac, vidio je deset predstava u takmičarskoj selekciji, a vijećali su o nagradama rano jutros, nakon što je na ovom pozorišnom festival sinoć izvedena i posljednja predstava iz Takmičarske selekcije.

Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je Olgi Dimitrijević za “Radio Šabac“, režija Olga Dimitrijević, Šabačko pozorište.

Sterijina nagrada za režiju dodijeljena je Milanu Neškoviću za predstavu “Kus petlić“ Aleksandra Popovića, Narodno pozorište / Narodno kazalište / Népszínház Subotica.

Nagrada za glumačko ostvarenje dodeljena je Minji Peković za ulogu Milje Bušatlije u predstavi “Kus petlić“ Aleksandra Popovića, i Srđanu Sekuliću za ulogu Komnena barjaktara u istoj predstavi.