“Samo je djelić zvjerstva prikazan”: Muzičaru filma “Dara iz Jasenovca” pozlilo na snimanju

25.02.2021. | 16:31

Stevan Šajn, muzičar iz filma “Dara iz Jasenovca”, kaže da je plakao gledajući scene.

Ubijanja, silovanja, zvjerstva kakva čovjek ne može ni da pojmi, ustaše su voljele da začine i bizarostima, koje samo još više stežu želudac i lede krv u žilama… Ta izvitoperenost uma, kada je smrt brutalna i izvjesna, jesu i romski orkestri koji sviraju dok dželati kolju, prikazani i u filmu „Dara iz Jasenovca“. O zvjerstvima uz zvuke tambura svjedočili su i Musolinijevi fašisti, zlikovci koji su se zgražavali nad zlodjelima ustaša.

Stvarne scene iz logora

“U velikoj školskoj učionici zatekao sam zaklanu učiteljicu i njenih 120 učenika! Nijedno dijete nije bilo starije od 12 godina… Mnogima su odsjekli glave i poređali ih po đačkim klupama. Iz rasporenih utroba ustaše su izvukle crijeva i, kao novogodišnje trake, rastegli ih ispod plafona i ekserima ukucali u zidove…“, pisao je iz Prebilovaca general Aleksandar Luzano Musoliniju, a zabilježeno je u knjizi „Jasenovac – Aušvic Balkana“ prof. Gideona Grajfa, u kojoj dalje piše: “Zločinci su na smjenu silovali učiteljicu Srpkinju… i pred djecom je ubili. Silovali su i djevojčice od osam godina. Za sve to vrijeme, pjevao je silom dovedeni orkestar Cigana i udarao u tambure”.

I u “Dari iz Jasenovca” romski orkestar svira užičanku dok se logoraši igraju “rimskih stolica” – stolica je više nego njih, pa kad muzika stane, ko ne sjedne, slijedi mu srbosjek – klanje ustaškim oružjem smišljenim za Srbe. Jednog od tamburaša igrao je i Stevan Šajn Kusa iz Nadalja kod Srbobrana, koji za Kurir kaže da mu je na snimanju pozlilo.

“Prvi dan snimanja imao sam osjećaj kao da sam stvarno u logoru. Oni ljudi, kerovi, pa motori njemački. Mada sam znao da su to sve naši glumci, potreslo me kao da sam stvarno u Jasenovcu. Jako teško je to podnijeti. Pozlilo mi je, skočio mi je pritisak.

Zamalo se nisam srušio. Ionako kuburim s pritiskom i srcem”, kaže Šajn. Dodaje i da “Daru iz Jasenovca” nije mogao da odgleda do kraja.

“Vjerujte, izašao sam napolje, nisam mogao to da gledam. Plakao sam. A još kažu da je samo djelić zvjerstava prikazan, možda četvrtina. Da se snimalo sve kako je i bilo, ljudi ne bi mogli podnijeti i gledati”, priča on, piše Kurir.