Sahranjen Borislav Prpoš: Posljednje zbogom akademskom vajaru i umjetniku

15.06.2021. | 19:08

Komemoracija povodom smrti gradiškog akademskog vajara i umjetnika Borislava Prpoša održana je danas u Kulturnom centru Gradiška u prisustvu članova porodice, prijatelja i predstavnika kulturne i političke javnosti.

Književnik Nebojša Ivaštanin rekao je da je Prpoš bio veliki umjetnik, izuzetno zanimljiv, nesvakidašnji i neobičan čovjek, koji se vratio iz Evrope u rodni kraj da bi obnovio očevo ognjište, stvarao i ponudio umjetnička djela svom narodu.

“Boro je bio jedan od vodećih evropskih umjetnika u tehnici vitraža, sa brojnim izložbama i najvećim priznanjima širom Evrope, ali ipak neshvaćen u svom kraju. Građani Gradiške će tek u budućnosti spoznati veličinu njegovog imena i djela”, rekao je Ivaštanin.

Prpoš je rođen u potkozarskom selu Sovjak 1931. godine, a kao dijete preživio je strahote jasenovačkih logora. Školovao se prvo u internatima za ratnu siročad, a kasnije i na prestižnim akademijama u Ljubljani, Parizu i Kelnu.

Svoja djela izlagao je u brojnim evropskim gradovima, a njegovi sugrađani pamtiće ga i kao autora spomenika “Ustanak”, koji je posvećen žrtvama Drugog svjetskog rata i kozaračkoj epopeji, a otkriven je 1982. godine u spomen-parku u Gradišci.

Prpoš, koji je preminuo u 90. godini, sahranjen je danas na Gradskom groblju u Brestovčini.