S dolaskom proljeća… Neno Belan i Fiumens sviraju “Ðavole” u Kombank dvorani

08.02.2021. | 14:32

Muzičar Neno Belan i njegovi Fiumens održaće, na samom početku proljeća, 21. i 22. marta održaće u Kombank dvorani u Beogradu koncerte posvećene pjesmama popularnih “Ðavola”, koji su prije 35 godina objavili svoj čuveni prvi album “Ljubav i moda” (1986).

“Ðavoli su bili retro bend, furali smo se na zvuk šezdesetih, ali smo autorski nastojali biti svježi. Mislim da smo to i bili, jer mnoge pjesme koje sam tada napravio i danas žive. Ljudi ih u glas pjevaju, dok klinci koji danas dođu na koncert mahom su mlađi od tih pjesama, a znaju ih pjevati od početka do kraja”, kaže Belan.

Klupska atrakcija iz Splita Ðavoli naprečac su osvojili publiku svojom prepoznatljivom mješavinom ranog rokenrola i tvista, uz specifičan mediteranski “začin” i razrađen imidž, najprije na albumu nazvanom simbolično po jednom od prvih jugoslovenskih filmova u boji “Ljubav i moda” (1960).

Prvenac Ðavola donio je osvežavajuć i sjajan niz hitova, za koje je Belan radio muziku na stihove menadžera benda Roberta Čalete Čarlija, kao što su “Pričaj mi o ljubavi”, “Ona nema nikoga”, “Zvuci ulice”, “Ðiri điri”, “Dok tebe ljubim”, “Samba i ti” i “Čuvaj me, pazi me”.

Predvođeni pjevačem i gitaristom Belanom, Ðavoli su nastavili da nižu uspjehe i sa albumima “Halo Lulu 22” (1987), “Ostani uz mene” (1988), kompilaciji “Balade – Kad se nađem u pređelu noći” (1989), kao i na posljednjem “Space Twist” (1998).

Bezvremeni hitovi poput “Stojin na kantunu”, “Ostani uz mene”, “Dugo toplo ljeto”, “Bambina” i “Cestom preko Zagore”, pokazuju svu raskošnu moć Belanovog kompozitorskog talenta, dok je posljednja faza u radu grupe sa albumom “Space Twist”, značajna jer je predstavila prateći trojac Olja Dešić (bas), Leo Rumora (bubnjevi) i Vedran Križan (klavijature), koji i danas čine Fiumense.

Ulaznice su 1.500, 2.000 i 2.500 dinara preko mreže Tickets.rs i blagajne Kombank dvorane. Već kupljene ulaznice za prethodne datume ostaju važeće i nije ih potrebno menjati. Tako ulaznica kupljena za 10. novembar 2020. godine važi za 21. mart, a za 11. novembar važi za 22. mart.