RTS otkupio prava za emitovanje filma i serije „Dara iz Jasenovca“

02.02.2021. | 23:31

Radio-televizija Srbije otkupila je prava za emitovanje filma i serije „Dara iz Jasenovca“, koji će biti prikazani na RTS-u, nakon što film prođe bioskopsku distribuciju.

Glavna i odgovorna urednica zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević istakla je da je Javni servis procijenio da je od javnog interesa da se na programu RTS-a emituju prvi igrani film i serija o Jasenovcu.

„Na našim programima do sada je emitovano više dokumentarnih filmova i različitih emisija koje su govorile o zločinu koji je počinjen na tom mjestu, dominantno nad srpskim narodom, ali i nad Jevrejima, Romima, hrvatskim antifašistima i drugim narodima koji se nisu mirili sa ustaškom NDH“, navela je Kovačevićeva.

Dara iz Jasenovca je srpski kandidat za Oskara, ali je, kako kaže, još važnije to što se poslije toliko decenija ova bolna tema našla na filmskom platnu i zbog toga je RTS smatrao da svi građani Srbije treba da pogledaju film i seriju, i otkupio prava na emitovanje.

Na programu RTS-a Dara iz Jasenovca naći će se nakon bioskopske distribucije, koja će zavisiti od epidemijske situacije.

Film o stradanju nedužnog stanovništva u ustaškom logoru Jasenovac postao je i predmet žustre polemike nakon negativne kritike u američkom časopisu Varajeti.

Sniman na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša, Dara iz Jasenovca je prvi igrani film o najvećem ustaškom logoru u Drugom svjetskom ratu, a osvrće se na period 1942. godine kada, poslije velike ustaško-njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima.

Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić, dok su glumačku ekipu iz Srbije činili Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i mnogi drugi.