Reditelj završava svoj tajni projekat: Snima se autobiografski film o Dejvidu Bouviju

19.11.2021. | 11:06

Reditelj Bret Morgen, autor biografskog filma o Kurtu Kobejnu (1967-1994), završava svoj tajni projekat, filmu o Dejvidu Bouviju (1947-2016).

Kako navodi Variety, ovo ostvarenje je zasnovano na hiljadama sati rijetkih snimaka legendarnog Zigija Stardasta, od kojih je većina ranije bila neobjavljena.

Morgen je u posljednje četiri godine radio na filmu o Bouviju, za koji zvanični naslov nije objavljen. Izvor blizak produkciji zagonetno ga opisuje kao “ni dokumentarac ni biografiju, već impresivno kinematografsko iskustvo izgrađeno, djelimično, na hiljadama sati nikada ranije viđenog materijala”.

Premijera filma o Dejvidu Bouviju mogla bi da bude na filmskom festivalu krajem januara.

Muzičarev dugogodišnji producent Toni Viskonti biće muzički producent. U međuvremenu, Oskarom nagrađeni zvučni tim koji stoji iza filma “Bohemian Rhapsody” o grupi Queen i Frediju Merkjuriju takođe miksuje i dizajnira projekat.

Morgen je sam stekao prava na materijal, a BMG i Live Nation su finansijeri, kao i producenti, uz rediteljev produkcijski baner, Public Road.

Ono što je najvažnije, film je napravljen uz podršku i saradnju porodice Dejvida Bouvija.

Manekenka Iman, supruga Dejvida Bouvija, nedavno je rekla za Variety da je porodica čvrsto protiv odobravanja biografskog filma o Bovijevom životu.

“Uvijek je ne. Uvijek pitamo jedni druge: Da li bi on to uradio? Ne bi, o čemu svjedoči film Toda Hejnsa Velvet Goldmine iz 1998. godine, koji u centru ima figuru koja liči na Bouvija i nazvan je po jednom od njegovih pjesama, ali za koje je Bouvi odbio da licencira svoju muziku”, rekla je Iman

Kako se zaključuje, porodica je bila više za dokumentarac o pjevaču orijentisanom na koncert uživo, posebno od nekoga sa Morgenovim iskustvom, piše Telegraf.rs.