Ratne strahote na području BiH! Film “Svjedok” po svjedočanstvu Zorana Stankovića

20.05.2021. | 17:38

U Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji danas je ozvaničen početak saradnje Centra Srpske za istraživanje ratnih zločina i patologa Zorana Stankovića na snimanju dokumentarnog filma “Svjedok”, autora Denisa Bojića, baziranog na Stankovićevom svjedočanstvu i arhivskoj građi o ratnim strahotama na području BiH.

Stanković je rekao da je reditelj odlučio da njegova saznanja sa ratom zahvaćenih područja pretvori u dokumentarni film, koji će, kako je naveo, biti zasnovan na istini o ljudima koji su stradali na prostoru BiH i o kojima se veoma malo priča i zbog protoka vremena o njima vrlo malo zna.

“Nadam se da će film, kako je koncipiran bez ikakvih emocija sa, nažalost, surovom istinom o ljudima koji su ubijeni na monstruozan način, samo zato što su pripadnici nekog drugog naroda, ili vere, ili iz nekakvog ćefa, biti prikazan onako kako zaslužuju žrtve”, naglasio je Stanković. Stanković je istakao da je obavezan da kaže istinu zbog ljudi koji žive na prostoru BiH.

Autor filma Denis Bojić rekao je novinarima da je ovo jedan od najvažnijih projekata Radio-televizije Republike Srpske i generalno za srpski narod čiji početak je moguće ozvaničiti poslije dugotrajnih priprema. Bojić je zahvalio Stankoviću za učešće u filmu i naglasio da je pred filmskom ekipom da dokumentuje sve što može biti dokumentovano.

“Stanković je jedna od najvažnijih ličnosti u neposrednoj istoriji koja može svedočiti o razmerama, ne samo naših stradanja, već i o svim strahotama i užasima na području bivše zemlje”, naveo je Bojić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić naglasio je značaj snimanja i ovog filma za njegovanje kulture sjećanja i zahvalio za angažovanje Stankoviću i Bojiću.

“Svjedočanstvo koje Stanković ima je toliko značajno i dragocjeno da ćemo kroz ovaj film ostaviti trag i na taj način raditi na negovanju kulture sećanja i pamćenja”, rekao je Kojić. On je napomenuo da, nažalost, pravosudne institucije nisu adekvatno odgovorile na sve zločine počinjene nad srpskim narodom.

Film “Svjedok”, koji će biti snimljen u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, baziraće se na dokumentaciji i svjedočanstvima Stankovića koje se tiču njegovog boravka na prostoru BiH za vrijeme ratnih dešavanja.

Biografija i autoritet svjetskih razmjera Stankovića pozicioniraju kao jednog od najvažnijih hroničara ratnih zbivanja.

Stanković je, radeći na više od 50 masovnih grobnica i na nekoliko hiljada obdukcija stradalih žrtava, osoba koja može činjenično da govori o razmjerama stradanja i užasima ratnih dešavanja, saopšteno je prethodno iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, čiji šef Mlađen Cicović je razgovarao sa Kojićem, Stankovićem i Bojićem.