Pucketanje ploča i zvuk iz gramofona: Ploče se ponovo vrte u Sarajevu

21.06.2021. | 10:17

Vremenom, tehnologija se mijenjala, vinil je gubio na značaju, ali u posljednjih nekoliko godina ponovo je aktueliziran u svijetu i regiji.

Iako će mnogi reći kako su gramofoni i vinili tehnologija koja izumire, brojevi su i dalje na strani gramofonskih ploča koje u svijetu proživljavaju novu mladost i rast popularnosti.

Upravo jedna takva prodavnica otvorena je danas u Sarajevu u Privrednom gradu Skenderija. Ekipa iz izdavačke kuće Sarajevo disk otvorila je prvu specijaliziranu prodavnicu za prodaju gramofonskih ploča.

“Ne mogu reći da je ideja nova. Dugo sam razmišljao o ovome, ali nisam imao hrabrosti to uraditi. To nije nimalo jednostavan biznis, a nije ni naročito profitabilan”, ističe direktor Sarajevo diska Edin Muftić.

Kako ističe Muftić, na samom početku ideja nije išla u smjeru otvaranja prodavnice, ali se vremenom ova ideja iskristalizirala prvenstveno zbog stanja na tržištu. Naglašava kako će radnja u ponudi imati nova domaća i regionalna muzička izdanja, ali i ona koja su nastala u inostranstvu.

“Trenutno imamo desetak izdavača. Najpoznatiji su Warner Music, iz Hrvatske Croatia Records i Dallas, kao i domaći Sarajevo disk. Od starih izdanja imamo poprilično šarolik izbor. Primarno je tu dosta nekih domaćih izdanja s prostora bivše Jugoslavije, kao što su Zabranjeno pušenje i Haustor”, ističe Muftić.

“Uglavnom, u ponudi će biti ploče, gramofoni, majice, CD-ovi”, kaže direktor Sarajevo diska Edin Muftić.