Publika uživala: U Brčko distriktu održan koncert povodom Dana srpskog jedinstva

16.09.2022. | 08:32

U Brčko distriktu održan je koncert povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je novinarima uoči početka sinoćnjeg koncerta da je kultura dio identiteta jednog naroda.

Milić je istakao da jedinstvo nije samo postojanje jednog mišljenja, već mogućnost da se različito misli, ali da to ne smije da utiče na društvo i da razjedinjuje zajednicu.

Potpredsjednik “Prosvjete” Brčko Vedrana Dragičević rekla je da su na ovaj način srpska kulturno-umjetnička društva iz distrikta željela da obilježe Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i pokažu da su jedinstveni u tome da čuvaju svoju tradiciju, kulturu i pismo, a poštuju tuđe.

Umjetnički rukovodilac etno-grupe “Trag” iz Banjaluke Valentina Milekić Kovačić podsjetila je da grupa već dvije decenije njeguje tradicionalnu muziku Balkana sa akcentom na muziku srpskog naroda, oživljavajući stare pjesme novim aranžmanima.

Kovačićeva je istakla da srpski narod tradicionalnom muzikom treba da se predstavi u svijetu.

Na koncertu su, osim “Prosvjete” i “Traga”, nastupila srpska kulturno-umjetnička društva iz distrikta, i to KUD “Јoco Savić Ilićka”, SKUD “Ražljevo” i SKUD “Krepšić”.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra, u sjećanje na 15. septembar 1918. godine kada je počeo proboj Solunskog fronta.