Prošlo šest godina od odlaska čuvenog Mande: Glumac kojeg su svi obožavali

15.06.2022. | 08:24

Na današnji dan pre šest godina iznenada nas je napustio jedan od najvoljenijih glumaca – Milorad Mandić Manda.

Njegovo srce prestalo je da kuca na pozorišnim daskama dok je igrao Kapetana Kuku u predstavi “Petar Pan”. Iako vrijeme prolazi, njegova porodica, prijatelji i kolege ne mire se s Mandinim preranim odlaskom.

Manda se u životu borio za očuvanje i obnovu pozorišta Boško Buha, što mu je bila jedna od najvećih želja, ali i najstrašnijih muka. U to pozorište uložio je sve što ima.

Njegov brat je kasnije progovorio o mukama koje su pratile čuvenog glumca koji nas je godinama uveseljavao svojim talentom.

“Kredit za stan i pozorište su ga odveli u grob. Postao je 2014. godine upravnik pozorišta koje nije renovirano od Drugog svjetskog rata. Mnogo je želio da ga sredi, sam je jurio sponzore. I Novak Đoković je donirao novac, ali to nije bilo dovoljno. Cijelog sebe je davao, sa majstorima ostajao do tri, četiri ujutru i radio barabar sa njima. Uzimao je špakle i gulio zidove, a ujutru kupovao burek. Sjećam se da mu je i sin Filip govorio da ide kući i odspava malo, ali on nije htio. Kada se oženio Anjom digao je kredit da kupi stan. Ali, pošto je već bio u godinama, morao je da plaća osiguranje kako bi se kredit obnavljao. Uzeo je kredit u švajcarcima, jer je tada bio najisplativiji, ali mu je poslije godinu i po dana presjeo. Plaćao je skoro 100.000 mjesečno ratu za kredit. To ga je strašno mučilo. Nije lako svakog mjeseca zaraditi taj novac, a gdje su ostali troškovi”, rekao je on.

Manda je završio Akademiju u klas profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim u klasi su bili Vesna Trivalić, Vesna Stanojević, Duda Stojanović, Branka Pujić, Mirjana Joković, Dragan Bjelogrlić, Srđan Žika Todorović, Slobodan Boda Ninković i drugi. Bilo ih je ukupno 12.

Ljubav prema pozorištu naslijedio je od majke. Još od djetinjstva pratio ju je na predstave, ali odluka da pokuša da se ostvari kao glumac “pala” je tokom rada s amaterskim pozorištem u Beogradu. Njegova generacija iznedrila je sjajne glumce koji su, kao i on, ostvarili velike karijere.

Posljednja uloga koju je odigrao bila je Kapetan Kuka u predstavi “Petar Pan” na sceni Pozorišta “Boško Buha”. Tog 15. juna 2016. godine Manda je na scenu izašao u kostimu, ali nije uspio da odigra predstavu do kraja. Doživio je srčani udar i preminuo na bini.