“Proslaviš 40. rođendan i odmah ti nude ulogu bake”: Poznata glumica o surovom Holivudu

14.04.2021. | 08:43

Keri-En Mos, 53-godišnja kanadska glumica najpoznatija po ulogama u blokbasteru “Matriks” i Netfliksovoj TV seriji “Džesika Džons”, progovorila je o diskriminaciji i seksizmu u filmskoj industriji.

Žene u Holivudu, naročito one koje su starije od 40 godina, stalno se suočavaju s nevjerojatnim pritiscima. Kolege su me pokušavali upozoriti i pripremiti na činjenicu da će mi se poslovne mogućnosti drastično smanjiti u 40-ima, ali prvo sam kategorički odbacivala takvu mogućnost. Nažalost, vrlo brzo uslijedilo je grubo buđenje, ispričala je glumica, piše Jutarnji.
“Doslovce dan nakon mog 40. rođendana, čitala sam scenarij koji su mi poslali i razgovarala o njemu sa svojim menadžerom. Čitam i mislim si: Ma ne, ne, ne, nije ovo uloga za mene, pa u pitanju je – baka! Možda vam se čini da pretjerujem, ali zbilja sam preko noći od djevojke postala majka, ma ne samo majka, već majka nečije majke”, izjavila je Keri-En.
Dodala je kako ne primjećuje da se muškarci u filmskoj industriji suočavaju s istim problemom.
“Gledam sve one legendarne evropske glumice, jednostavno su imale nešto u sebi zbog čega su se osjećale tako sigurno u vlastitoj koži. Tome težim. Nije lako opstati u ovome poslu – zapravo se ne osjećate kao da ste puno ostarili, a onda se odjednom samo vidite na ekranu…”, rekla je Mos, koja će i u četvrtom nastavku “Matriksa” utjeloviti Triniti.