Promocijom zbirke “Ljubav, samoća, tišina” otvorena nova sezona književnih i poetskih večeri

24.02.2021. | 13:24

Promocijom zbirke pjesama “Ljubav, samoća, tišina” autora Gorana Vukojevića, Miroslava Gojkovića i Steve Grabovca sinoć u Vijećnici Banskog dvora otvorena je nova sezona književnih i poetskih večeri u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”.

Ova promocija organizovana je u saradnji sa “Banskim dvorom – Kulturnim centrom”. Sa autorima je razgovarala Tanja Stupar Trifunović

Promocija je održana uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Goran je rođen 1977. godine, Stevo i Miroslav 1978. godine, sva trojica u Slavonskom Brodu. Odrasli i živjeli u Brodu i u jednom periodu njihovi životi su se susreli. Potom je opet svako odlazio na svoju stranu. Pa su se opet susretali. Tako i knjiga “Ljubav, samoća, tišina” nije produkt saradnje, već prijateljstva.

“Imamo slične teme, jer imamo slična iskustva koja smo preživjeli, ali poetike i pogledi na svijet su nam različiti. Potičemo iz istog mjesta, odrastali smo zajedno, sluišali istu muziku, gledali iste filmove, čitali iste knjige, sve to nas je povezalo. Zato je i ova knjiga plod prijateljstva, a ne plod neke umjetničke saradnje. Goran i Miroslav su jedini ljudi sa kojima bih mogao da se upustim u ovako nešto”, kazao je Stevo Grabovac.

Obajvljivanje zbirke, kako kaže Grabovac bila je ideja Miroslava Gojkovića.

“Ova zbirke je nastala tako što smo godinama jedni drugima slali pjesme, ispravljali, davali sugestije i svi smo učestovali u stvaranju svake pjesme“, dodaje Stevo.

Miroslav Gojković, jedan od autora ističe da je ovo zbirka o ljubavi, čežnji, samoći koja sve ljude prati u jednom momentu.

“Najjači adut ove knjige iskrenost. Profesor i književnik Nedžad Ibrahimović Iz Tuzle, javio mi se kada je pročitao knjigu i rekao da je ona bez obzira koliko je potresna i bolna estetski uspjela. Značilo nam je da to čujemo. Bilo je mnogo pozitivnih kritika. I Oto Horvat je rekao da se danima sjećao pojedinih slika, stihova i riječi iz ove zbirke, a da mu se to ne dešava često”, naglasio je Gojković.

Osim prijateljstva, zajedničkog odrastanja i svega onoog što odrastanje nosi, muzika je snažna veza između ova tri pjesnika.

“Metal, pank, rok imali su snažan uticaj na nas trojicu. Povezuju nas i okrnjene porodice u kojima smo odrastali, ali i to što smo postali ‘čitavi ljudi’. Sve što je u ovoj knjizi napisano je iskreno, iz duše, iza svega toga stojimo“, rekao je Goran Vukojević

Oznake: Imperativ